Kultur

Therese Alshammars barnboksdebut är lite torr – trots att temat är vatten

Kultur Artikeln publicerades
Therese Alshammar har gjort en barnbok.
Foto: Magnus Ragnvid
Therese Alshammar har gjort en barnbok.

Badmössa, simsätt och piratlek. Elitsimmaren Therese Alshammar är aktuell med en bilderbok om vatten.

Aysa i simhallen

Text: Therese Alshammar

Bild: Jonas Burman

Förlag: Bonnier Carlsen

Genre: Bilderbok

Så fort Aysa får veta att familjen ska till simhallen skriker hon av glädje och hämtar badmössan. Sedan väntar en dag full av utvecklande simövningar och badlek med en nyvunnen vän.

”Aysa i simhallen” är elitsimmaren Therese Alshammars barnboksdebut. Med en mestadels beskrivande text och ett utifrånperspektiv skriver hon fram den fyraåriga flickans simdrömmar, samtidigt som badhusets olika rum och säkerhetsaspekter behandlas.

Illustratören Jonas Burman målar upp både hemmet och simhallen med ivriga linjer och en mild färgskala. Figurerna lever upp med personliga detaljer, men visar också pedagogiskt upp simningen.

I boken prövas simsätt som ”Elvan” och ”Grävlingen och Regnbågen”, men också Aysas tålamod och nervositet. Tillsammans med den nyvunna vännen Fred leker hon också pirat och utforskar världen under vattenytan.

Att ”Aysa i simhallen” springer ur en vilja att förmedla en kärlek till vatten råder det ingen tvekan om. Materialet spretar dock åt onödigt många håll och replikerna får stå tillbaka väl mycket, samtidigt som beskrivningarna bitvis blir väl tunga och omständliga. Här finns både spänning och pedagogiska inslag, men utförandet är ganska torrt.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.