Annons

Sundeen sätter mer ljus på Birger Forell

Boråsprästen Birger Forell har jämställts med Folke Bernadotte och Dag Hammarskjöld för sina humanitära insatser. Men Forell har förblivit ganska okänd. Johan Sundeens bok är intressant och trovärdig, tycker BT:s recensent Ingemar Brink.
bokrecension • Publicerad 14 december 2018
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Johan Sundeens bok om Birger Forell är intressant, tycker BT:s recensent.
Johan Sundeens bok om Birger Forell är intressant, tycker BT:s recensent.

I år har har Birger Forell lyfts fram, 125 år efter sin födelse. Boråsdocenten Johan Sundeens bok ”En utsträckt hand till masseländets land” är en del i hyllningen. En bok som redovisar idog forskning i Forells idévärld, liv och gärning.

Att Forell tidigt föll för tysk andlighet och utvecklade stor aktning för Tyskland har bidragit till att han hamnat i skuggan. Lätt att brunstämplas. Här röjer dock Johan Sundeen rent och visar på kombinationen tyskvän och antinazist.

Annons

Vi förs in Forells liv när han som redan prästvigd studerar teologi i Tyskland i 20-talets början. Livet innan dess missar vi. Teologiska resonemang och kontakter med olika kyrkans män lyfts fram. Mer allmänintressant blir det när Forell 1929 blir kyrkoherde i svenska församlingen i Berlin 1929. Han hjälper förföljda undan naziregimen, visselblåser om judedeportationer.

1942 lämnar Forell Berlin, blir kyrkoherde i Borås. Forell ägnar begränsad tid åt Carolis församlingsbor. Att hjälpa tyskar i andlig nöd är huvuduppgift. Han gör stora insatser bland tyska krigsfångar i England, Efter kriget är han med och grundar staden Espelkamp för frigivna krigsfångar och för flyktingar från sovjetockuperade områden.

Kapitel för kapitel växer en bild av Forell fram. Det blir mer och mer intressant. Forells kontakter med Max Ilgner, dömd krigsförbrytare, tidvis bosatt i Hindås, har skuggat bilden av välgöraren. Sundeen reder ut på ett trovärdigt sätt.

I slutordet skriver författaren att han har mer är på gång om Forell och att han tidigare publicerat essäer om honom. Några sidor tidigare efterlyser Sundeen också en bred populär levnadsteckning. Den inramningen hade varit bra att få i början istället.

Ingemar BrinkSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons