Annons

Nobelpriset i litteratur till Müller

Nobelpriset i litteratur går till författaren Herta Müller.
Kultur • Publicerad 8 oktober 2009
Foto: Scanpix

Den 56-åriga tysk-rumänska författaren Herta Müller får årets Nobelpris i litteratur.

Svenska Akademien motiverar sitt val av pristagaren Herta Müller så här: "som med poesins förtätning och prosans saklighet tecknar hemlöshetens landskap".

Annons

Rumänsk-tyska Herta Müller tillhörde den tyskspråkiga minoriteten i Rumänien. Under den kommunistiske exdiktatorn Nicolae Ceausescus styre hade hon arbetsförbud, men 1987 lyckades hon fly till Västberlin.

I flera böcker, såsom Flackland från 1985 och Barfota februari från 1987, beskriver hon tillvaron i byarna i de tidigare tyskspråkiga delarna av Rumänien.

Herta Müller är en av de författare som ofta nämnts som trolig pristagare. Priset är på tio miljoner kronor.

– Oh, tack, säger presstaleskvinnan Christina Knecht på Carl Hanser Verlag i München, när TT en minut efter klockan 13 gratulerar till förlagets framgång.

– Jag kan tyvärr inte förmedla någon kontakt med Herta Müller. Det blir förmodligen en presskonferens senare i dag, säger Christina Knecht, som dock kan säga så mycket som att nobelpristagarinnan finns hemma i Berlin.

Elva kvinnor har tidigare fått litteraturpriset. Den senaste var Doris Lessing, som fick det 2007. Den första kvinna att få ett Nobelpris i litteratur var Selma Lagerlöf, som fick det 1909.

Herta Müller debuterade 1982 med novellsamlingen Niederungen. Den censurerades i Rumänien, men publicerades två år senare i Tyskland i ocensurerat skick.

Hennes senaste roman kom ut i år och heter Atemschaukel (ordagrant Andningsgunga).

Journalisterna kom tidigt till börssalen på torsdagen för att markera sitt revir framför den berömda dörren. En del kom långväga ifrån och kinesiska, ryska och norska tv-team stod längst fram. Som alltid när årets Nobelpristagare tillkännages var förväntningarna stora och salen fylld till brädden.

Unga och gamla, skolklasser och pensionärer hade samlats under kristallkronorna för att se Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund öppna dörren för första gången.

Annons

Prick klockan ett tystnade sorlet och den ovala dörrknappen vreds om. Det var en till synes självsäker Englund som klev ut från sitt kontor.

Äntligen kunde Gert Fylking skrika "Äntligen!" och folket skrattade. Herta Müller tilldelas priset och Englund läste utan att staka sig en enda gång upp motiveringen på svenska, engelska och författarens eget språk tyska.

Herta Müllers bakgrund har präglat mycket av hennes författarskap, bland annat skildrar den senast utkomna romanen Atemschaukel rumänientyskarnas fleråriga exil i Sovjetunionen under 1940-talet. Müllers mor var en av dem som deporterades dit. Hon var fem år i ett arbetsläger i nuvarande Ukraina.

Debutverket Niederungen (på svenska Flackland) berättar om livet i en liten tysktalande by i Rumänien, där tillvaron präglas av korruption, intolerans och förtryck.

Nobelpristagare senaste tio åren

2009 Herta Müller, Tyskland/Rumänien

2008 Jean–Marie Gustave Le Clézio, Frankrike

2007 Doris Lessing, Storbritannien

2006 Orhan Pamuk, Turkiet

2005 Harold Pinter, Storbritannien

2004 Elfriede Jelinek, Österrike

2003 J M Coetzee, Sydafrika

2002 Imre Kertész, Ungern

2001 V S Naipul, Storbritannien

2000 Gao Xingjian, Frankrike (född i Kina)

Kvinnliga Nobelpristagare

Tolv kvinnor har tilldelats Nobelpriset i litteratur

1909 Selma Lagerlöf, Sverige

1926 Grazia Deledda, Italien

1928 Sigrid Undset, Norge

1938 Pearl Buck, USA

1945 Gabriela Mistral, Chile

1966 Nelly Sachs, Tyskland (delat)

1991 Nadine Gordimer, Sydafrika

1993 Toni Morrison, USA

1996 Wislawa Szymborska, Polen

2004 Elfriede Jelinek, Österrike

2007 Doris Lessing, Storbritannien

2009 Herta Mülller, Tyskland/Rumänien

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons