Kultur

Martin Högqvist: ”Janice bär på något stort”

Ortsdatering Artikeln publicerades
Låtarna bär på en sorg och melankoli men när Janice sjunger ut om sitt liv och sina erfarenheter gör hon det med ett självförtroende som kan forcera vilka väggar som helst.
Foto: Daniel Stigfelt
Låtarna bär på en sorg och melankoli men när Janice sjunger ut om sitt liv och sina erfarenheter gör hon det med ett självförtroende som kan forcera vilka väggar som helst.

Danie

I Tensta Gospel Choir fann Janice sin röst. Nu tar hon steget in i strålkastarljuset och visar för världen att hon kan forcera vilka väggar som helst.

 

Janice

Soul/r&b/pop

Album: Fallin’ up

Bolag: Sony

När beskedet kom 2012 om att Whitney Houston hade gått bort endast 48 år gammal skrevs det spaltmeter efter spaltmeter om hennes svåra år med missbruk, den stormiga relationen med Bobby Brown och hur hennes karriär gått från den absoluta världstoppen till botten. Men bland alla dessa sensationsnyheter dök det också upp berättelser och tidigare intervjuer som satte ljus på det som hade format Whitney Houston till den fantastiska artisten hon blev.

När den då 15-åriga Janice Kavander blev övertalad av sin vän Sabina Ddumba att följa med till Tensta Gospel Choir drabbades hon av exakt samma upplevelse som sin stora idol.

I en gammal intervju med en australiensisk radiopratare berättade hon särskilt om sin stora kärlek till gospelmusiken och vad den hade betytt för henne. Hon sa: ”När jag växte upp älskade jag att gå till kyrkan, jag älskade att sjunga, jag älskade kören, jag älskade hela upplevelsen av att vara där och känslan det gav mig”.

Det var nämligen under de där stunderna med gospelkören i Newark's New Hope Baptist Church som hon vecklade ut sina musikaliska vingar och fann sin egen röst.

När den då 15-åriga Janice Kavander blev övertalad av sin vän Sabina Ddumba att följa med till Tensta Gospel Choir (kören som är synonym med Seinabo Sey, Mapei och Lykke Li) drabbades hon av exakt samma upplevelse som sin stora idol. När hon kom dit märkte hon hur alla fick plats att ta utrymme, att alla backade upp varandra och vilken kraft det gav. Senare har Janice förklarat sina erfarenheter i kören med orden: ” Det handlar inte om att sjunga perfekt. Det handlar om att känna, våga blotta sig, berätta en historia och leverera en känsla. Det är det som är det magiskt starka med kören”.

När hon nu albumdebuterar med ”Fallin’ up” känns det i de bästa stunderna som att ta del av dessa gospelstunder. Låtarna bär på en sorg och melankoli men när Janice sjunger ut om sitt liv och sina erfarenheter gör hon det med ett självförtroende som kan forcera vilka väggar som helst. Inte minst i de r&b-gungande spåren Don’t need och Someone new, den känslostarka balladen Answer där hon kallar på sin döda pappa och powersoul-dängan The queen där hon deklarerar att hon känner sig som ”the queen of everything”.

Då känns det bara logiskt att hon redan har hunnit att utses till årets stjärnskott av Dagens Nyheter och hyllats av popstjärnor som Zara Larsson och Charli XCX. För även om inte alla låtar på ”Fallin’ up” håller hela vägen, så är jag övertygad om att Janice kommer att göra det.