Kultur

Kulturskolorna får pengar tillbaka

Kulturbudget Artikeln publicerades
Kulturskolorna får tillbaka hälften av det bidrag som försvann med M-KD-budgeten.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kulturskolorna får tillbaka hälften av det bidrag som försvann med M-KD-budgeten.

Regeringen återinför 50 miljoner kronor, alltså hälften av de 100 miljoner kronor som M och KD tog bort i sin budget.

Även om kommunala kulturskolorna hade hoppats på mer pengar tycker Frida Uneback Malm, chef för Kulturskolan i Borås, att det är en glad nyhet:

– Det är glädjande, men vi får se vad som händer. Vi kan inte automatiskt förutsätta att vi får del av de här pengarna när vi ansöker.

Vad har Kulturskolan i Borås använt de här bidragspengarna till tidigare?

– Kulturskolan i Borås har haft en så kallad pop-up-verksamhet, det vill säga en uppsökande kulturverksamhet i grundskolorna så att eleverna har kunnat erbjudas ämnen som de inte har i den dagliga undervisningen, Det har varit väldigt välkommet, har jag förstått, säger Frida Uneback Malm.

Det tidigare anslaget på 100 miljoner kronor infördes år 2016 av den rödgröna regeringen för ”kvalitetsstärkande åtgärder”, men dessa pengar togs bort i statsbudgeten som genomdrevs av M och KD, med motiveringen att det hade varit en dyr och ineffektiv satsning.

Att inte hela summan återinförs nu förklarar Amanda Lind med att reformen gäller från halvårsskiftet.

TT: Återinförs hela anslaget alltså i höstens budget?

– Det en tydlig inriktning och ambition från regeringens sida. Det har alltid varit tanken att det här bidraget ska ligga fast så att kommunerna ska kunna planera, säger Amanda Lind, i stället för att svara ett rakt "ja".

Enligt Torgny Sandgren, generalsekreterare på Kulturskolerådet, har kommunerna sökt betydligt mer än de 100 miljoner som man tidigare hade att tillgå. Han tycker det är svårt att säga hur det slår att de för 2019 får tillbaka hälften av pengarna.

– Med mer pengar kan det så klart bli fler barn och ungdomar som kan delta och större möjligheter för kommunerna att utveckla verksamheten. Men vi får se om det här är ett första steg. Vi hoppas på höstbudgeten.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.