Kultur

Englund och Espmark åter till Akademien

Akademikrisen Artikeln publicerades
Peter Englund.
Foto: Anders Wiklund/TT
Peter Englund.

Akademiledamöterna Peter Englund och Kjell Espmark återvänder till arbetet i Svenska Akademien, skriver Dagens Nyheter.

Detta efter att de lämnade sina stolar i våras.

"Under hösten har vi medverkat i återuppbyggnaden av Svenska Akademien och deltagit i flera viktiga beslut. Vi har nu nått en punkt där en fortsatt insats i reformarbetet bara kan göras inom Akademien. Vi har därför beslutat att på nytt ta del i det inre arbetet", skriver Englund och Espmark i ett uttalande till Dagens Nyheter.

Anders Olsson bekräftar beslutet för TT.

– De har bestämt sig för att återvända till Akademien i aktivt arbete från och med 17:e, nästa torsdag. Det är naturligtvis väldigt glädjande att de gör det.

Anders Olsson tycker dock inte att de båda ledamöternas beslut är särskilt överraskande.

– De två har ju varit med under hösten i flera viktiga beslut, inte minst i invalen som vi har gjort, säger han.

TT: Hur påverkar det här Akademiens arbete?

– Det kommer att stärka oss i hela vårt arbete under året. Vi kommer att vara 14 aktiva ledamöter och det gör också att vi får lite mer arbetsro, vi har kanske inte så bråttom med invalen, svarar han.

– Jag kan inte tro annat än att det ger positiva signaler utåt.

Kjell Espmark.
Foto: Fredrik Persson/TT
Kjell Espmark.

Det var den 6 april förra året som ledamöterna tillsammans med Klas Östergren hoppade av arbetet i Akademien.

Orsaken var den djupa spricka som uppstod när en advokatutredning som utrett den så kallade kulturprofilens koppling till ledamöterna presenterades.

Östergren beviljades senare formellt utträde, men Englund och Espmark har fortsatt vara passiva ledamöter. Tillsammans med avhopparen Sara Danius har de under hösten deltagit i inval av flera nya ledamöter samt i besluten kring ledamoten Katarina Frostensons framtid.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.