Kultur

Elisabeth Söderström död

Operasångaren Elisabeth Söderström-Olow avled på fredagen vid 82 års ålder.

Kultur
STOCKHOLM 08OKT97 Elisabeth Söderström ska snart fylla 70 år och det är dessutom 50 år sedan hon debuterade på Drottningholmsteatern. Det kommer att firas av SVT som ska sända ett timslångt program om SöderströmFoto:Jan Collsiöö Code:1001COPYRIGHTSCANPIX SWEDEN
Foto:
STOCKHOLM 08OKT97 Elisabeth Söderström ska snart fylla 70 år och det är dessutom 50 år sedan hon debuterade på Drottningholmsteatern. Det kommer att firas av SVT som ska sända ett timslångt program om SöderströmFoto:Jan Collsiöö Code:1001COPYRIGHTSCANPIX SWEDEN

– Hon hade en av världens vackraste röster, säger Kjerstin Dellert, operasångare och god vän till Söderström-Olow.

Sopranen Elisabeth Söderström-Olow var opera-, konsert- och hovsångare. Hon tog studentexamen 1946, studerade vid Kungliga musikhögskolans operaklass 1947–1949 och debuterade på Drottningholmsteatern 1947. Hon var fast engagerad vid Stockholmsoperan 1950–1980 och utnämndes till hovsångare 1959. Mellan 1993 och 1996 var Söderström-Olow konstnärlig ledare vid Drottningholms slottsteater och hon fick titeln professor 1996.

Kjerstin Dellert säger att de båda träffades för första gången på 1950-talet. I 25 år delade de loge på Kungliga operan i Stockholm.

"Det finaste"
TT: Vilka var hennes styrkor som sångerska?
– Hon var en stor scenpersonlighet med en röst som skiljde sig från mängden så totalt att man kunde alltid höra att det var hon. Den var så personlig i klangen att man alltid kunde urskilja den bland alla andra röster. Dessutom var hon mycket musikalisk och hon var intelligent nog att hela tiden utveckla sin röst och sin personlighet, svarar Dellert.

Hon påpekar också att Söderström-Olow blev hovsångare.
– Det är det finaste man kan bli.

Söderström-Olow var mångsidig. Hon har gästat internationella operascener världen runt, framträtt i filmer, radio och tv och fått en mängd utmärkelser och stipendier. Hon har också givit ut självbiografierna I min tonart (1978) och Sjung ut Elisabeth! (1986).

"En inspirationskälla"
Ett av Dellerts starkaste minnen var på Metropolitan i New York, när hela publiken spontant ställde sig upp och gav Elisabeth Söderström-Olow en lång, stående ovation när hon kom in på scenen.
– Hon var mycket mera uppskattad ute i världen än här i Sverige, där vi inte har den där operakulten, säger Dellert.

TT: Ni var kompisar också?
– Vi var kompisar och konkurrenter. Hon har för mig varit en inspirationskälla och hård kritiker. Jag kunde säga: "det här är för svårt för mig". Men hon sade bara: "nej, nej – gå bara hem och gör det tusen gånger, sedan kan du det".

Elisabeth Söderström-Olow avled på ett sjukhus i Stockholm på fredagsförmiddagen.