Annons

”Borg” storfavorit på Guldbaggegalan

Tennisdramat "Borg" har chans på flest Guldbaggar i kväll. Den kan få hela tio priser men tävlar mot succéer som "The square", "Sameblod" och "The Nile Hilton incident". Under den glamorösa galan väntas också metoo-kampanjen ta plats.
Sverige • Publicerad 22 januari 2018

I kväll ska svensk film hyllas när 19 Guldbaggar och 3 specialpriser ska delas ut på Cirkus i Stockholm. Det har varit ett starkt svenskt filmår, menar kritikerna, med succéer så väl inom som utanför landet.

Allra mest har det snackats om Ruben Östlunds "The square". Sveriges Oscarsbidrag som gjorde succé på European Film Awards i december och nominerades till en Golden Globe. På Guldbaggegalan kan den få sex statyetter.

Annons

Amanda Kernells långfilmsdebut "Sameblod" har också haft ett bra år. I kväll kan filmens skådespelare Lene Cecilia Sparrok och Mia Erika Sparrok vinna pris för bästa kvinnliga huvudroll respektive biroll. Kernell själv kan ta hem pris för regi och manus.

Förutom baggarna väntas metoo-rörelsen få mycket uppmärksamhet. I början av november gick hundratals kvinnliga skådespelare ut och berättade om övergrepp inom film- och teatervärlden under namnet #tystnadtagning. Ikväll planerar de en ny aktion.

– På Guldbaggegalan kommer #tystnadtagning att göra en aktion för att ta rörelsen vidare, sade skådespelaren Moa Gammel till SVT:s "Kulturnyheterna".

Galan sänds i SVT1 med start 20:00.

KB/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons