Kultur & Nöje

Nazism, våld – och kärlek

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Jessica Schiefauer fick Augustpriset för den gränsöverskridande Pojkarna. Nu tar hos sig an nynazistiska strömningar i nya boken När hundarna kommer.
Foto:BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Jessica Schiefauer fick Augustpriset för den gränsöverskridande Pojkarna. Nu tar hos sig an nynazistiska strömningar i nya boken När hundarna kommer.

Jessica Schiefauers nya ungdomsroman är en brutal historia. Ibland är innehållet knappt uthärdligt. Men den är angelägen läsning, tycker Jonna Fries.

När hundarna kommer

Författare: Jessica Schiefauer

Förlag: Bonnier Carlsen

En torshammare blänker i ett halsband, det skrålas om Carolus Rex och Poltava under festerna vid sjön, en tatuering blixtrar till, en skiva med ett SS-märke på, ett huvud som blir kalt och en mamma som brölar av förtvivlan, som ett djur. Det är några av pusselbitarna i Jessica Schiefauers nya roman När hundarna kommer.

Schiefauer debuterade 2009 med boken Om du var jag. Två år senare tilldelades hon Augustpriset för den gränsöverskridande romanen Pojkarna. Nu är det alltså nynazistiska strömningar i en namnlös småstad hon tar sig an. Det och en kärlekshistoria som dränker sina två huvudpersoner, Isak och Ester.

De möts vid sjön i slutet av vårterminen och snart bor även Ester i Isaks pojkrum. De går fullständigt upp i varandra. När Isaks lillebror Anton vid samma sjö sparkar ihjäl en kille med sina nya 18-hålskängor blir Ester den som håller Isak uppe, som håller hans föräldrar uppe. Men Esters omsorg är också ett gift, något som långsamt kväver Isaks kärlek till henne, men som också förintar henne själv. Och mitt i allt försöker Ester förstå någonting om hur svek och kraften i familjeband fungerar.

Det är en brutal historia. Stundtals är innehållet knappt uthärdligt att läsa. Beskrivningen av slagens adrenalinkickar och sparkarnas ilningar upp i lårbenet är detaljerade och kärlekens pendel slår sig vårdslöst fram, både i replik och handling. Samtidigt är själva texten stramt komprimerad och dessutom uppbyggd av fjäderlätta, täta perspektivbyten, som både ger andrum och öppnar för reflektion.

Hur mycket kan man göra för en annan människa? Vad är en symbol och kan den även ses som en obetydlig bit metall? Var går gränsen för den egna viljan och någon annans styrning? Hur långt kan man gå för att få någons uppskattning, för att få tillhöra? Kan man älska en person som dödat någon, utan att försvara själva handlingen? Och får man i så fall samtidigt vara full av sorg?

När hundarna kommer är en våldsam och fängslande roman. Redan från start kokar sidorna av en ödesmättad stämning. Schiefauer låter dessutom både sjövatten och en rad hundar fungera som starka, metaforiska speglingar, ända in i porer och drömmar. Det är en lika elegant konstruerad som angelägen historia.

JONNA FRIES

Läs också: Du föll och jag för dig av Lina Stoltz.

fakta

Pojkarna blir film till hösten

Jessica Schiefauer

Född: 1978 i Kungälv

Bor: I Göteborg

Tidigare böcker: Om du var jag (2009) och Pojkarna (2011). Pojkarna fick Augustpriset i barn- och ungdomsklassen. Filmen som är baserad på boken kommer på bio i höst.

Dessutom: Är utbildad lärare i svenska och engelska och håller skrivarkurser.

Visa mer...