Annons

Risk att folk skyler sig i bastun i Horred

Två bastur ska bli en i Horred och kvinnor och män får samsas. Det oroar Thomas Bock som varnar för att det bli ohygienisk och man måste skyla kroppen.
Insändare • Publicerad 18 oktober 2018
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Dan Hansson / Svd / TT

Horredshallen, som har ett eftersatt underhåll, ska renoveras och byggas ut för att kunna ha större evenemang. En mindre hall ska också byggas. Man kan göra mer.

”Den gemensamma bastun kommer antagligen innebära obehag och otrygghet då någon grupp kommer att dominera.”

Ofta deltar kvinnor och män i olika åldrar i samma aktiviteter. Det blir en stor satsning där Marks kommun och Sparbanksstiftelsen Varberg skjuter till pengar, men en viktig fritids- och kultursysselsättning inskränks. Två bastur ska bli en gemensam bastu.

Annons

Troligt är att de som bastar kommer att skyla sig med handdukar eller kläder, vilket kan vara ohygieniskt. Efter gympa eller annan aktivitet vill man duscha, få en angenäm pratstund i bastun med en varm kropp som inte täcks av svettigt och vått tyg. Den gemensamma bastun kommer antagligen innebära obehag och otrygghet då någon grupp kommer att dominera, vilket leder till att personer inte vill vara där. De blir utan sitt bastubesök. Det blir en rättvisefråga. Det kan ses som diskriminering.

Vi i Horredsbygden vill inte förlora det magra utbud vi har, vi vill behålla de få aktiviteter och mötesplatser vi har. Vår bygd växer och utvecklas, den blir attraktivare om vi får behålla våra verksamheter. Våra gäster utifrån skulle också uppskatta två separata bastur. Den stora utbyggnaden i centralorten kan genomföras i långsammare takt och det blir pengar över till vår andra bastu. Det blir dyrare om den andra bastun ska byggas senare.

Våra politiker tar bort något vi har stor glädja och nytta av. Detta agerande visar att man inte månar om de mindre orterna och en levande landsbygd. Vi hoppas att våra lokala politiker och andra med stöd av vårt föreningsliv tar sitt samhällsansvar och rättar till det misstag som gjorts i planeringen, så att Horredsbygden i framtiden kan vara stolt, nöjd och glad över att ha två bastur som ett naturligt inslag i sin vardag.

Thomas Bock, Öxnevalla

Annons
Annons
Annons
Annons