Insändare

P-avgifter dödar centrum?

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Anders Robertsson

Visst motverkar parkerings automaterna centrums dragningskraft på många sätt.

Någon ställde frågan på insändarsidan nyligen om p-automaterna förstör centrumhandeln, med hänvisning till att det räcker med p-skiva i till exempel Varberg. Ser vi över hela Västergötland så är det väl upp till kommunerna om det ska kosta pengar att parkera. Liten eller stor ort har ingen betydelse.

Mariestad och Ulricehamn är lika stora, och i Mariestad satsar man på betalningar, medan Ulricehamn klarar sig med skyltar. Trollhättan, som av många ses som en framåt och relativt stor stad, använder p-skiva och p-hus. Men när man åker ut i skogen till Näl- sjukhuset, då är det enbart sms-parkering med rätt app. Bedrövligt om man tänker efter.

Jag har kommit dit med en dödssjuk person, och ingen kan ge råd om hur man ska bli av med bilen. Det viktigaste verkar vara att p-företaget får in sina pengar. Och störst summor får de ju in genom att skriva ut böter.

I Borås ville exempelvis ett företag ha centrumläge för 30 år sedan, men med tanke på hur kundkretsen såg ut så blev det Knalleland, som inte stressade kunderna i butiken. Så visst motverkar parkeringsautomaterna centrums dragningskraft på många sätt. Centrum ska ju vara lättillgängligt och det underlättas ju inte av parkeringsplatser som kräver utbildning.

Men Borås tycker väl att det är ett rättvist sätt att få inkomster till staden med parkeringsavgifter. Och invånarna tycker att det är självklart.

Vad gör näringsidkarna åt saken? De vill ju ha inkomster. Kanske det är planerarnas sak att se till så staden fungerar, och inte fastighetsägarnas ekonomiska intressen som styr för mycket.

Rune Jakobsson

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.