Insändare

Liberaler vill sabotera fred i Mellanöstern

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

När liberaler nu uppmanar till flytt av den svenska ambassaden till Jerusalem godkänner man i praktiken Israels ensidiga anspråk på hela staden, skriver Gunnar Olofsson.

Liberaler inom partiets riksdagsgrupp har föreslagit att Sveriges ambassad i Israel flyttas till Jerusalem. Därmed ansluter man sig till USA-presidenten Trumps mycket klumpiga tilltag, att genom sin motsvarande ambassadflytt allvarligt skada utsikterna för en tvåstatslösning och rättvis fred i Israel-/Palestinakonflikten.

Jerusalems status är en av de verkligt känsliga frågorna i konflikten. Enligt FN:s delningsplan 1947 skulle staden vara en internationellt administrerad enhet, och när Israel i trots mot FN annekterade den östra, palestinska, delen förklarade FN:s säkerhetsråd i resolution 478 (1980) beslutet som ogiltigt och att alla utländska ambassader skulle flyttas från Jerusalem. Detta beslut gäller fortfarande.

Samtliga FN-resolutioner i Israel-/Palestinakonflikten utgår från en två- statslösning med Israel och Palestina sida vid sida enligt 1967 års gränser och Jerusalem som gemensam huvudstad. När liberaler nu uppmanar till flytt av den svenska ambassaden till Jerusalem godkänner man i praktiken Israels ensidiga anspråk på hela staden som sin ”odelbara huvudstad för evigt”. Liberalernas riksdagsgrupp uppmanar, tillsammans med Sverigedemokraterna och någon KD-ledamot, till öppet trots mot FN och säkerhetsrådets resolutioner, och till folkrättsbrott – något som inte borde vara möjligt i Sveriges riksdag.

Det är viktigt att riksdagen nu kraftfullt avvisar dessa försök att sabotera en rättvis lösning av Israel-/Palestinakonflikten och att medlemmarna i Liberalerna tar tag i frågan så att sådana här saker inte kommer upp igen.

Gunnar Olofsson, ordförande i Borås Palestinagrupp

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.