Insändare

Ge personalen inflytande i skolan

Insändare Artikeln publicerades

Var finns tilliten till skolpersonalen och varför misstror ni deras omdöme, undrar Bakbunden.

I barn- och utbildningsförvaltningen i Marks kommun pågår toppstyrning. Strömskolan i Kinna har fått en tillbyggnad där skolpersonal varit delaktig i allt från bland annat VVS-ritningar, planlösning, färgsättning till färdig byggnad. Men när det kommer till att möblera klassrummen, där tar delaktigheten och samverkan slut och toppstyrningen slår till med full kraft då skolchef, förvaltningschef och rektor anser sig veta bäst.

I en pedagogs värld är VVS-ritningar inte särskilt intressant. Däremot hur och med vilka möbler man inreder ett klassrum, vad som fungerar för eleverna och inte, det har en pedagog full koll på. Att dessa chefer uppvisar noll förtroende för all den samlade kompetens som finns hos personalen, och sätter sina egna tyckanden och tänkanden främst, missgynnar inte bara pedagogernas arbetssituation utan även elevernas.

Det är pedagogerna och inte cheferna som ska bedriva verksamheten med eleverna. Pedagogerna vet vad som krävs för att skapa trygghet och studiero. Pedagogerna vet vad som krävs för att skapa flexibilitet i verksamheten. Pedagogerna vet vad som krävs för att utforma en inkluderande lärmiljö och också vad som fungerar mindre bra för eleverna, tro inget annat. Men var finns tilliten till personalen och varför misstror ni personalens omdöme?

Om man vill ha en frisk personal som stannar kvar i verksamheten behöver personalen känna att den har inflytande över sitt arbete, det gäller i alla yrken.

Vill man däremot att personalen ska sluta, så går man in och toppstyr i verksamheten, visar noll förtroende för medarbetarnas kompetens och omdöme och kör tilliten i botten. Skolchef, verksamhetschef och rektor – än finns chans att göra om och göra rätt. Det är ni som väljer.

Bakbunden

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.