Insändare

Du kan rädda liv efter din död

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Var femte som väntar på hjärta eller lungor avlider under väntetiden, konstaterar Lars Wikander.

Har du valt när det gäller organdonation? Nära 90 procent är positiva till organdonation efter sin död, men bara hälften har meddelat sina närmaste detta. Om inte du informerat om ditt val kommer dina anhöriga att få frågan och tvingas välja.

I chocktillståndet efter dödsfallet visar det sig att 40 procent svarar nej. Men 70 procent av dessa nejsägare ångrar sig senare och får skuldkänslor, men då är det försent. Gör valet själv och lindra för dina närmaste.

Följden blir att fler blir utan möjlighet att få ett nytt livsviktigt organ. Behovet är stort. Hundratals sjuka får vänta förgäves. Var femte som väntar på hjärta eller lungor avlider under väntetiden. Av barn och ungdomar dör varannan i kön. Andra får en oerhört mycket jobbigare tillvaro än nödvändigt.

Gör valet i dag. Skona dina anhöriga. Ge liv och lindring åt andra. En klok organdonator går till apoteket och skaffar ett gratis donationskort, fyller i det, anmäler det till donationsregistret och informerar sina närmaste.

Besök livsviktigt.se för mer information.

Lars Wikander

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.