Lager blev hundarnas träningshall

Herrljunga Artikeln publicerades
Emmie Johansson med sina egna hundar Mushu och Messi i den nyöppnade Mushu Hundhall. Konstgräset är anpassat för agility. 3 bilder
Foto:Anne Engström
Emmie Johansson med sina egna hundar Mushu och Messi i den nyöppnade Mushu Hundhall. Konstgräset är anpassat för agility.

Emmie Johansson, 23 år, har haft hundar i sitt liv sedan hon var tio år. Nu satsar hon på sin dröm och har öppnat en hundträningshall i Stayhards gamla lager i centrala Herrljunga.

Emmie Johansson har utbildat sig till allmänlydnadsinstruktör och agilityinstruktör på Kungliga Hundar i Göteborg och ville ha lokaler som ger möjlighet att dels ordna kurser, dels träna sina egna två hundar inför tävlingar.

– Jag fick nys om att det fanns lediga lokaler och slog till. Det är Stayhards gamla lagerlokal och när lagerhyllorna har burits ut är det en rejäl yta. Dessutom kunde läget inte vara bättre. Det är fem minuters väg hit för mig och i och med att det ligger i centrala Herrljunga är det lätt för hundägarna att ta sig hit. Flera har redan hört av sig.

Hon hoppas att de som kom på invigningen sprider informationen vidare till andra hundägare.

Emmie Johansson kommer själv att hålla kurser i allmänlydnad och agility, men anläggningen ska även erbjuda andra kurser.

– Det jag inte själv har utbildning i kan jag hyra in andra utbildare till, säger hon.

Det kostar en del att utbilda sig så hon tar kurserna allt eftersom. Hon har hittills gått alla steg i agilityutbildningen och utbildningen till allmänlydnadsinstruktör. Skolan erbjuder bland annat lydnad och nosework.

– Det är värt varje krona. Det är detta jag brinner för. Det är viktigt att lära sig hantera sin hund, förstå hundens språk och vad hunden säger med sitt agerande.

Hallen, som heter Mushu Hundhall efter Emmie Johanssons äldsta hund Mushu, ska även kunna hyras för egenträning och hon planerar att ordna både mer allvarliga tävlingar och skojtävlingar. Kurser, olika workshopdagar och träningar ska också finnas.

– Planen är att på sikt kunna arbeta heltid med hundarna, men just nu jobbar jag deltid på fritids i Eriksberg.

Emmie Johansson har alltid älskat hundar. Då hon var tio år skaffade familjen sin första hund och sedan dess har hon haft hundar. Hon tävlar själv aktivt i agility och gör sitt andra SM med Mushu i år.

– Mushu som är fyra år är min första egna hund och champion i hopp och agility. Messi är ett och ett halvt år och vill fortfarande väldigt mycket. Han ska debutera i tävlingssammanhang om ett par veckor.

Både Mushu och Messi (som fotbollspelande Emmie har namngett efter den kända fotbollsspelaren) är av rasen mittelspitz.

Mushu är utställningschampion och Messi har kvalat till Storbritanniens största utställning, Crufts, 2018. Båda hundarna tävlar i rallylydnad och Mushu har ett rallylydnadsdiplom i nybörjarklass.

– Den här lokalen ger mig både möjlighet att träna mina egna hundar och hjälpa andra att utvecklas.