Herrljunga badhus trotsar WHO – behåller solarier

I Herrljunga badhus går det bra att bättra på solbrännan trots att UV-strålarna klassats som cencerogena

Herrljunga

Trots att WHO klassat UV-strålningen i solarier som cancerframkallande finns fortfarande två solarier öppna på det kommunala badhuset i Herrljunga.

För ett år sedan gick Strålsäkerhetsmyndigheten ut och rekommenderade landets kommuner att släcka ner sina solarier. Detta efter att WHO klassat solning i solarium som cancerogent.

– Många tog till sig vår rekommendation och valde att stänga ner dem direkt, säger Johan Gulliksson, utredare på Strålsäkerhetsverket.

En av de kommuner som inte gjorde det är Herrljunga. På Hälso och friskvårdscentret finns fortfarande två solarier igång.

Går ut om nio månader

– Vi har ett avtal med ett företag som har solarierna och det går ut om nio månader. Under sommaren kommer vi ta ett nytt beslut om vi ska förlänga det, säger Bosse Persson, kommunens fritidschef.

Men trots rekommendationerna är det inte självklart att de kommer försvinna.

– Vår personal har en god bild av vilka det är som använder dem och det händer att de avråder folk som solar för mycket, säger Bosse Persson.

18-årsgräns föreslås

Nyligen presenterades en lagutredning som föreslår en 18-årsgräns för att få sola solarium. Detta för att man med vetenskapliga studier bevisat att unga som solar löper större risk att få hudcancer. Men någon åldersgräns finns inte heller på Herrljunga Hälso och friskvårdscenter.

– Att sola solarium har inga positiva hälsoeffekter, avslutar Johan Gulliksson.