Bröder driver årets tillväxtföretag

Herrljunga ,
Foto:
Bröderna Karl-Oskar Lindström och Erik Lindström driver byggföretaget Bröderna Lindström Bygg AB tillsammans.

Almi har utsett Bröderna Lindströms Bygg AB till årets tillväxtföretag i Herrljunga kommun. Det avslöjades vid torsdagens företagarträff för Herrljunga och Vårgårda.

Almi Företagspartner Väst utser varje år ett företag per kommun till årets tillväxtföretag. I Herrljunga blev det Bröderna Lindströms Bygg AB i Mollaryd och i Vårgårda blev det Spridermaskiner AB. Båda har haft en tillväxt på 51 procent mellan 2015 och 2016.

– Det finns ytterligare några kriterier, säger Alen Saric på Almi. De ska ha minst fem anställda, omsätta minst fem miljoner kronor, ha ett positivt resultat, ha sunda finanser och ha växt organiskt, det vill säga utan att förvärva andra företag.

På företagarkvällen medverkade även årets företagare i Herrljunga (Marie Larsson och Christian Palmén, Ica Nära i Ljung) och Vårgårda (Tobias och Kristoffer Kullingsjö, Kullingsjö Lantbruk) samt Gimranäs AB som presenterade hur man arbetar med att leverera kycklingar som ska bli värphöns.

Bröderna Karl-Oskar och Erik Lindström driver Bröderna Lindströms Bygg AB tillsammans. Verksamheten startades 2007 av Karl-Johan och 2011 började även Erik jobba med honom och företaget bildades.

– Det började med att vi satt och snackade om att vi borde jobba ihop. Han gav mig ett fint erbjudande att gå ner 10 000 kronor i lön och jobba dubbelt så mycket som på mitt gamla jobb, skämtar Erik Lindström.

– Och jag fick frågan om jag verkligen hade tänkt igenom det när jag skulle jobba med min bror, säger Karl-Oskar Lindström. Men det har gått kanonbra att jobba ihop. Vi känner varandras egenheter sedan tidigare.

I dag har företaget gått från enmansföretag till att ha åtta anställda. Ytterligare en anställd börjar i december. Bröderna är båda ute och jobbar på byggen och med snickaruppdrag och ofta blir det administration på kvällarna.

– Sedan Erik började har vi inte haft en dag utan jobb, säger Karl-Oskar Lindström. Vi har haft turen att hamna i en bra byggkonjunktur, men vår tillväxt handlar också om att vi alltid försöker göra bästa möjliga jobb och hålla vad vi lovar. Vi kommer när vi ska och ser till att rörläggare och andra som jobbar åt oss också gör det. Vi skulle inte ha lyckats utan våra underbara anställda.

BT följde med Karl-Oskar ut till ett av företagets byggen, i Dannarp i Hökerum, som Erik ansvarar för. De har delat upp arbetet så att Karl-Oskar sköter kundkontakter och offerter, medan Erik är arbetsledare och ansvarar för personalen. Brödernas pappa, som tidigare drivit Fristad Hyvleri, jobbar deltid i företaget med bland annat bokföring.

– Det är viktigt att ansvarsfördelningen är tydlig, säger Erik. Vi har olika roller.

Karl-Oskar Lindström säger att målet hela tiden har varit att växa i en måttlig takt så att företaget hinner anpassas till den större kostymen.

– Vi hade ett mål att ha sex anställda i företaget och nu har vi åtta, säger Erik Lindström. Målet har aldrig varit att bli ett storföretag, men den som inte går framåt går tillbaka. Det vi ser är att projekten blir lite större. Vi har gått från att renovera kök till att bygga hela villor.

Foto:
Bröderna Karl-Oskar Lindström och Erik Lindström bygger oftast villor och mindre objekt.

– Vi jobbar till 90 procent åt privatpersoner, säger Karl-Oskar Lindström. Det handlar inte om de största bostadskomplexen, utan mest om villor.