Hälsa

Maten som gör dig glad

Hälsa Artikeln publicerades

Maten som du äter påverkar ditt humör och välmående. Bara att längta efter något gott sätter fart på lyckohormonerna!

Med rätt mat hjälper vi kroppen att bilda de ämnen som gör att vi känner oss harmoniska, lugna och väl till mods. Serotonin är ett av de viktigaste må-bra-ämnena och för låga nivåer kopplas samman med bland annat depression och ångest. För att kroppen ska kunna tillverka serotonin behövs tryptofan:
– Tryptofan är en aminosyra som finns i vissa livsmedel. Det finns studier som visar att omsättningen av serotonin ökar när man äter mat som är rik på tryptofan, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk kemi vid Lunds universitet och författare till Mat för hjärnan.

Viktigt selen
Att man kan äta sig gladare är alltså ingen myt. Tar man en banan, som är rik på tryptofan, ökar nivåerna av serotonin inom några timmar.
– Nötter kan också hjälpa upp humöret. Det är ett av de mest tryptofanrika livsmedel vi har och oftast räcker det med en näve för att få effekt. Kött och mjölk innehåller också tryptofan, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.
Selen är ett annat ämne i mat som styr vårt humör. Det påverkar frisättningen av signalsubstansen dopamin, som reglerar våra glädjekänslor och skyddar hjärnan i största allmänhet. Forskare har bland annat sett att låg selenhalt hänger ihop med ökad risk för schizofreni. Även kronisk trötthet kan bero på låga selennivåer.
– Ofta får vi i oss för lite selen i Sverige, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.

Längta mera
Numera finns både selen och trypotofan att köpa som kosttillskott.
– Men i första hand ska man försöka få i sig tryptofan och selen från naturliga källor, det vill säga via maten.
Men det är inte bara vad vi äter som påverkar humöret. Hur och när vi gör det är också viktigt. Blotta längtan efter en godsak sätter fart på dopaminet och gör att vi känner ett litet lyckorus när vi väl får sätta tänderna i godsaken. Doften av kaffe har också visat sig öka dopaminet.
– Vi blir alltså glada av att unna oss något gott ibland, även om det är onyttigt. Vi blir också på bättre humör om vi äter något som vi associerar med glada minnen. Maten har en större psykologisk betydelse än många tror, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.

Vivvi Toikkanen, MåBra
TT Spektra