Fotbolls-VM

Ryssland drömmer - bara Tjertjesov är vaken

Fotbolls-VM Artikeln publicerades

VM:s sämst rankade lag står på tröskeln till semifinal - med 140 miljoner hemmafans i ryggen. Straffsegern mot Spanien får hela Ryssland att drömma om ännu mer. 5-0 på Saudiarabien i VM-premiären var egentligen tillräckligt för att rädda VM för ett länge så utskällt och kritiserat hemmalag.(TT)

5-0 på Saudiarabien i VM-premiären var egentligen tillräckligt för att rädda VM för ett länge så utskällt och kritiserat hemmalag.

3-1 mot Egypten i match nummer två fick barerna runt om i landet att plötsligt bjuda på vodkan.

När sedan Spanien besegrades i åttondelsfinalen gick hela Ryssland upp i extas.

"Det som fotbollslandslaget nu lever i är rena sagan. Vi kanske inte blir världsmästare, men att gå till semifinal eller rentav - ta-i-trä - final, vore inte mindre mäktigt", konstaterar Dmitrij Simonov, biträdande chefredaktör på tidningen Sport-Express inför lördagens kvartsfinal mot Kroatien i Sotji.

Dzagojev tillbaka?

Förbundskapten Stanislav Tjertjesov tycks dock ta uppmärksamheten med ro.

– Jag har sagt att vid min ålder så drömmer man inte, utan sätter upp mål. Det gör vi inför varje match. Nu måste vi spela på resultat. Vi går mot vårt mål - och ägnar oss inte att drömma, säger den mustaschprydde ex-målvakten på sin presskonferens i Sotji.

Glad är han ändå över stödet - som kommit från högsta ort i Ryssland.

– Vladimir Vladimirovitj (Putin) ringde före och efter matchen mot Spanien. Att få stöd från landets ledare är utmärkt. Spelarna vet om det och det gör dem extra motiverade, säger Tjertjesov.

Förbundskaptenen hoppas samtidigt att åter kunna använda sig av CSKA Moskvas offensive mittfältare Alan Dzagojev, som sträckte sig illa i VM-premiären och då befarades missa resten av turneringen.

– I dag tränar han igen. Vi får se om han är redo för att spela från början, men han förbereder sig i alla fall för matchen.

Statyer och hus

Ryssland fotbollsmeriter är tämligen bleka sedan Sovjetunionens fall. Utöver årets VM har laget bara gått vidare från gruppspelet i ett stort mästerskap, EM 2008 då man charmade sig till semifinal med ett lag anfört av "lille tsaren", Andrej Arsjavin.

Nu har man ändå chans att kopiera det gamla Sovjets bästa VM-insats - fjärdeplatsen i England 1966. Och i god gammal sovjetisk stil föreslås redan om allt från hedersordnar till statyer och omdöpande av gator till spelarnas och ledarnas ära.

Och från den ryskannekterade Krim-halvön utlovas fina presenter.

"Den spelare som gör segermålet mot Kroatien är vi redo att ge en lägenhet i vårt nya bostadsområde i Sevastopol! Vi tror på laget! Framåt bara! Mot segern!" jublar lokalpolitikern Jevgenij Kabanov på sin Facebook-sida.