Debatt

Vem bryr sig om Elfsborg längre?

Fotboll Artikeln publicerades

Elfsborg kommer från flera år av framgång och med goda ekonomiska förutsättningar. Trots det sjunker föreningen som en sten. Framförallt har Elfsborg slutat engagera och entusiasmera Sjuhärad, vilket är oerhört oroväckande, skriver Glenn Holvik.

Två katastrofsäsonger, 2017 och 2018, kan nu summeras för IF Elfsborg. Vi är den fotbollsförening som har underpresterat mest i Sverige under dessa säsonger. Sett till de ekonomiska förutsättningarna har föreningen totalt kapitulerat och misslyckats med det som är viktigast. För Elfsborg är inte längre Sjuhärads stolthet och föreningen genomgår en förtroendekris få har svårt att förstå.

Herrlagets prestationer står oftast i fokus. Jag ser inte lika alarmerande på det, men det blir en tydlig symbol för var IF Elfsborg står i december 2018. Jag själv är mer orolig över att publiken sviker och att vi står stilla organisatoriskt samtidigt som våra konkurrenter drar ifrån oss ordentligt. Det sportsliga påverkar självklart intresset, men nu handlar det om mer än sportslig prestation. För nu är vi färre supportrar på plats än när vi spelade på Ryavallen. Även om Elfsborg annonserar en annan siffra.

Svensk fotboll har sedan 2015 haft över två miljoner åskådare per säsong. Det har man lyckats med genom hårt arbete och en tydlig kommunikation om vad man vill. För inte så många år sedan kunde fotbollssupportrar ropa ”fotbollsmördare” åt personer som representerade Svensk Elitfotboll. I dag är tongångarna och arbetet annorlunda.

Svensk Elitfotboll har gjort ett beundransvärt arbete för att locka publiken till arenorna, och den debatt som har omgärdat svensk supporterkultur har radikalt förändrats till något mycket mer positivt. Jag har jobbat nära Svensk Elitfotboll i min roll som styrelsemedlem i Svenska Fotbollssupporterunionen, där jag har imponerats över hur man har lyckats ena den ibland dysfunktionella fotbollsfamiljen. Det är ett arbete vi i IF Elfsborg måste se och lära av, för mycket i Svensk Elitfotboll har handlat om vad man signalerar och sen står upp för. Då skapar man trovärdighet.

Elfsborg kommer från cirka tio år av sportslig framgång och med ekonomiska förutsättningar som få har haft. Trots det sjunker vi som en sten i de tabeller där vi kan mäta föreningens framgång. Framför allt har vi slutat engagera och entusiasmera Sjuhärad, vilket är oerhört oroväckande.

Sponsorintäkterna har ofta nämnts som föreningens stora anledning till framgång. Jag tycker fortfarande det är mäktigt att vi kan ha ett så väl fungerande företagsnätverk, men det är väldigt tydligt att vi även har svårt att få in större intäkter där. När andra föreningar dessutom drar ifrån med högre publik- och tävlingsintäkter är det tydligt att IF Elfsborg inte längre är ett topplag. För det är intäkter vi helt går miste om för tillfället.

Gemene boråsare tror fortsatt att Elfsborg ska jaga SM-guld, vilket skapar en stor krock om vad före- ningen är just nu. Vi måste tro att vi kan nå dit, men i dag presterar vi för dåligt på de fronter som kan ge oss förutsättningar för att vara ett topplag. Då behövs tydlig kommunikation och tydliga argument kring vad vi ska ena oss kring. Att ha samma visioner och mål som 2006 är orimligt.

Det som gör mig mest besviken är att frustrationen enbart bemöts med klyschor. Vi har gjort parodi på oss själva när debatten gällande publikfrågan handlar om huruvida man ska ange antalet besökare på plats eller antalet sålda biljetter. För mig är varenda elfsborgare som tar sig till Borås Arena viktig. Symboliskt nog har IF Elfsborg gjort det till en hjärtefråga att snarare redovisa pengar istället för personer, som om vi vore hundralappar som gick på fotboll. För mig har det inte varit en stor fråga, men symboliskt är det tydligt var fokus ligger.

IF Elfsborgs ledord är ”Vi tillsammans”, men just nu är vi inte enade i mycket. Den sportsliga frågan är viktig, och den ska vi bara lösa sett till pengarna Elfsborg betalar. Men Elfsborg är så mycket mer än så. Nu behöver vi göra om och göra rätt. Framför allt kan vi inte bara fortsätta i samma hjulspår.

Föreningens organisation behöver utvärderas och förändras. Jobbar vi på i samma riktning utan förändring kommer det nästintill vara omöjligt att skapa engagemang och stolthet hos alla i Sjuhärad. Det kommer också bli ännu svårare att vinna fler titlar imorgon om vi fortsätter att ge andra försprång.

Glenn Holvik

engagerad medlem i IF Elfsborg och grundare av nummer8.se

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.