Annons

Värna våra äldre i Borås och stärk valfriheten

I Sveriges större städer märks en ökning av andelen hemlösa som är över 65, skriver Annette Carlson och Niklas Arvidsson.
Debatt • Publicerad 17 november 2019
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Varje person, oavsett ålder, vill vara delaktig och kunna påverka avgörande beslut som rör det egna livet. Att öka individens självbestämmande och ge fler valmöjligheter måste ses som en självklarhet i ett modernt samhälle.

Inför beslut om Borås stads budget 2020 har Moderaterna och Kristdemokraterna presenterat förslag som rör äldreomsorgen, social omsorg samt individ- och familjeomsorg. Utöver utökade resurser lägger våra partier en rad uppdrag för att värna våra äldre, stärka valfriheten och ge stöd till samhällets mest utsatta.

Annons

För att möjliggöra verklig valfrihet, där den enskilde väljer vem som ska stå för vård och omsorg på boenden, vill vi att ramavtal ska upphandlas för platser inom vård- och omsorgsboenden och för bostad med särskild service. I dag upphandlas entreprenader för dessa verksamheter, vilket innebär att det är kommunen som väljer utförare. Utifrån samma synsätt, att det är den enskilde som ska få välja utförare, vill vi att lagen om valfrihet (LOV) inom hemtjänst och daglig verksamhet ska bibehållas i Borås.

”Vi föreslår därför att hemlösheten hos äldre ska kartläggas för att få kunskap om hur situationen är i Borås.”

Våra partier är övertygade om att alla människor har en inneboende förmåga, kraft och potential, men ibland begränsas personen av olika hinder. Dessa hinder kan vara sjukdom, funktionshinder eller svåra sociala omständigheter. I dessa fall måste kommunen stötta, underlätta och hjälpa människor att leva sina liv utifrån individuella förutsättningar.

I landets större städer märks en ökning av andelen hemlösa som är över 65 år och Socialstyrelsen har uppmärksammat en ökning i riket i sin hemlöshetskartläggning från 2018. Vi föreslår därför att hemlösheten hos äldre ska kartläggas för att få kunskap om hur situationen är i Borås.

Redan 2008 fastslog regeringsrätten att yngre personer med Alzheimers sjukdom hör till LSS-lagen. Socialtjänstlagen, som äldre demenssjuka ska bedömas efter, garanterar bara skälig levnadsomsorg, det vill säga grundläggande behov. Personer som ska erbjudas omsorg utifrån LSS-lagen ska erbjudas en god levnadsomsorg och ska kunna fortsätta med ett aktivt liv så gott det går. Vi föreslår därför att det byggs ett gruppboende för yngre dementa.

Varje år upphandlas genom ramavtal vård inom HVB-hem, SiS-institutioner, öppenvårdsinsatser med mera. Samtidigt erbjuder kommunen insatser i egen regi. Vi föreslår att det genomförs en genomlysning av individ- och familjeomsorgsnämndens verksamhet för att säkerställa att rätt vård och insatser erbjuds barn och unga, samt att kvaliteten i den vård och de insatser som erbjuds säkerställs.

Det finns barn och unga som tar ett stort anhörigansvar för sina föräldrar, syskon eller andra i sin närhet. Vi föreslår därför att anhörigstöd även ska ges till barn och unga i Borås.

Genom våra förslag ges fler möjlighet att, utifrån sina förutsättningar, leva ett gott liv och växa i alla delar av livet.

Annette Carlson (M), kommunalråd

Niklas Arvidsson (KD), kommunalråd

Annons
Annons
Annons
Annons