Annons

Sluta dra ner på administrativ personal i vården

Tar vi bort den vårdnära administrationen hamnar uppgifterna istället på vårdpersonalen, som i sin tur får släppa sina vårduppgifter, påpekar Jonas Ericsson.
Debatt • Publicerad 4 november 2019
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Medicinska sekreterare är administrativa proffs och nyckelpersoner för att hålla ihop vården. De avlastar läkare, sjuksköterskor, arbetsterapeuter, psykologer och frigör viktig tid så att de patientnära yrkesgrupperna kan ägna sig åt patienterna. Så om patienterna ska få mer tillgänglig vård måste de administrativa arbetsuppgifterna läggas på fler medicinska sekreterare och inte vårdpersonal.

Medicinska sekreterare har i regionen en lägre genomsnittlig månadslön än personer som enbart har gymnasieutbildning, detta trots en kvalificerad två- årig yrkeshögskoleutbildning. Utan en satsning på lön och moderna arbetsvillkor riskerar kompetensbristen att öka – vilket i slutändan drabbar patienterna i Västra Götaland.

”Om medicinska sekreterare försvinner får läkare, sköterskor och annan vårdnära personal sköta deras arbetsuppgifter.”
Annons

Vision har talat med Paula Linna, medicinsk sekreterare inom vuxenpsykiatrin på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.

Paula berättar att som sekreterare sköter man det mesta runt patienten, de möter som första person patienten i receptionen, de sköter administration före, under och efter patientbesök, journalhantering, telefonkontakter, statistik, kvalitetsregister och tidbok. De samordnar och administrerar runt teamet. Utöver detta hanterar de även beställningar, fakturor och behörigheter. Likväl är det de som ska spara när sparbeting kommer ofta, för att administration inte är viktig.

Hur går detta ihop ekonomiskt? Om medicinska sekreterare försvinner får läkare, sköterskor och annan vårdnära personal sköta deras arbetsuppgifter, det skulle ge både sämre kvalitet, ökade kostnader samt mindre kvalitativ tid för att vårda och/eller behandla patienterna, vilket borde vara vårdpersonalens huvudsyssla, säger Paula.

Tyvärr hör vi i tider med ansträngda budgetar inom sjukvården ofta rop på att administrationen måste minska.

Som företrädare för våra medicinska sekreterare blir jag bestört av att man med sådan naivitet tror sig lösa effektivisering och sparkrav.

Tar vi bort den vårdnära administrationen hamnar de administrativa uppgifterna istället på vårdpersonalen, som i sin tur får släppa sina vårduppgifter för att göra uppgifter de inte är utbildade för. Och i slutändan står vi med en vård med lägre effektivitet till en högre kostnad. Så glöm inte i sparivern att medicinska sekreterare har en nyckelroll för att vården ska fungera smidigt och för att patientadministrationen sköts effektivt och noggrant.

Vision ser medicinska sekreterare som ett viktigt framtidsyrke. För nyutbildade finns det jobb att få, men många tvekar att söka sig till regionen eftersom lönen är låg. Detta samtidigt som bristen i regionen ökar med stora pensionsavgångar framöver.

Västra Götalandsregionen måste göra långsiktiga satsningar, så att lönerna matchar de medicinska sekreterarnas utbildningsnivå. Vi vet att den viktigaste frågan för våra medicinska sekreterare är lönen. I regionen är lönen för en nyutbildad cirka 22 000 kronor.

Jonas Ericsson, ordförande för Vision, Västra Götalandsregionen

Annons
Annons
Annons
Annons