Debatt

Riv vänsterfästet Brygghuset

Debatt Artikeln publicerades
Foto: Anders Robertsson

Sverigedemokraterna föreslår en skattesänkning. Partiet vill bland annat lägga ner Brygghusets verksamhet, som man menar alltmer liknar ett nav för vänsteraktivister.

Under höstens budgetförhandlingar i Borås kommunfullmäktige framgick att det blocköverskridande, vänsterliberala styret fryser skatten på 21,31 kronor per intjänad hundralapp (ej att förväxla med det totala skattetrycket som är avsevärt högre), vilket enligt SCB ligger över riksgenomsnittet för 2019. Det anmärkningsvärda är att varken Vänsterpartiet eller Moderaterna hade något att invända mot denna nivå. Det innebär att de traditionella blocken i Borås inte erbjuder väljarna någon skattepolitisk dimension, man får samma kommunalskatt oavsett om man röstar höger eller vänster.

Det rimmar illa med de budskap som Alliansens valarbetare gav inför valet. Då framhöll man vältaligt att lägre skatter skulle leda till större ekonomisk frihet för individen, mindre politiskt inflytande över människors vardag och i slutändan en starkare arbetsmarknad och därmed starkare offentliga finanser.

”Det är anmärkningsvärt att inget alliansparti reagerat mot detta.”

Gällde detta bara före valet? Varför gäller det inte också efter? Står inte Moderaterna längre för lägre skatter? Det är i det dagliga politiska arbetet i kommunen man måste omsätta politiska visioner i konkret handling.

Sverigedemokraterna var det enda parti som budgeterade för en något lägre skattesats – 21,16 kronor. Denna föreslagna skattesänkning kritiserades i kommunfullmäktige av andra partier som alltför liten (effekten för den enskilde blir omärkbar) eller som alltför stor (populism, kommunen har inte råd).

Vi anser att det är en balanserad politik för Borås bästa. Som en enskild skattesänkning medges att den är blygsam, men det innebär ändå ett steg i rätt riktning som kan följas upp med ytterligare sänkningar framöver, bara den politiska viljan finns. Detta är sverigedemokratisk politik i en anda av varsamt framåt- skridande. Högskattesamhället överges med små steg.

Det är dessutom vår ambition att stärka välfärden, inte avveckla den. Så hur kan vi då ha råd att sänka skatten? Till att börja arbetar vi med exakt samma rådande förutsättningar som de andra partierna, något annat är inte möjligt. Men vi noterar att exempelvis samhällsbyggnadsnämnden redovisar flera miljoner i överskott år efter år, här finns alltså möjlighet att spara. Vi anser dessutom att det är dags att lägga ned Brygghusets verksamhet, som alltmer börjat likna ett nav för vänsteraktivister och deras opinionsbildning. Detta tydliggjordes bland annat när tidigare nämndordförande Ida Legnemark (V) stod värd för marknadsförda evenemang kring frågorna ”Ship to Gaza” och ”Nej till Nato” på just Brygghuset. Det är anmärkningsvärt att inget alliansparti reagerat mot detta.

Just nu råder högkonjunktur, vilket innebär relativt hög sysselsättning och därmed lite högre skatteintäkter. Efter högkonjunktur kommer lågkonjunktur med lägre skatteintäkter. Så om Borås kommunalpolitiker inte orkar enas om att sänka skatten när ekonomin går bra lär man tyvärr aldrig göra det. Det är alltså lite bråttom för de partier som står för ett lägre skatteuttag att gå från ord till handling. En majoritet av väljarna röstade faktiskt för SD eller Alliansen. Är det inte dags att leverera det som den icke-socialistiska majoriteten efterfrågar?

Tomas Brandberg (SD), politisk sakkunnig

Kristian Silbvers (SD), ledamot, kommunstyrelsen

Andreas Exner (SD), kommunalråd

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.