Annons

Regionen bör ta strid för Jämställdhetsmyndigheten

Det finns dubbla anledningar för Västra Götalandsregionen att agera för att försöka få behålla Jämställdhetsmyndigheten, menar skribenterna.
Debatt • Publicerad 6 januari 2019
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Är vi klara med jämställdhetsarbetet, tycker ni? Det är med sorg och bestörtning vi ser hur Jämställdhetsmyndigheten i Angered i Göteborg nu ska läggas ner. 1 januari 2018 inledde Jämställdhetsmyndigheten sitt uppdrag och läggs nu ner efter ett år. Det är en följd av riksdagens beslut i enlighet med Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag, och det görs med stöd av Sverigedemokraterna.

Vi i Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen har tagit initiativ i regionutvecklingsnämnden för att protestera mot att Jämställdhetsmyndigheten läggs ned. Västra Götalandsregionen har tyngd som samhällsaktör om vi vill, med en stark position och med en stark röst. Vi har i Sverige varit en föregångare inom jämställdhet mellan könen, men också annat systematiskt arbete för att förhindra diskriminering. Kommittén för mänskliga rättigheter har haft en viktig roll i det arbetet.

Annons

Jämställdhetsmyndigheten behövs av det självklara skälet att jämställdhet mellan könen ännu inte uppnåtts. Kvinnor som grupp har relativt män som grupp lägre inkomst, högre sjukfrånvaro och tar ett större ansvar för det obetalda arbetet. Jämställdhet är ett forsknings- och kunskapsområde som med fördel bedrivs som ett systematiskt påverkansarbete. Arbetet måste få bedrivas långsiktigt och det krävs uthållighet. Jämställdhet kan handla om mäns våld mot kvinnor, lönediskriminering eller hur skola och barnomsorg ger barn en chans att utvecklas, utan att begränsas av könsroller.

Förutom myndighetens, enligt vår mening, angelägna uppdrag så är placeringen en del av regionalpolitiken i att decentralisera statliga myndigheter. Jämställdhetsmyndigheten placerades i Angered med ett syfte: ”Att myndigheten placeras i Angered och inte centralt i Göteborg eller i Stockholm följer regeringens målsättning om att statliga jobb och arbetsplatser ska finnas i olika delar av städer och av landet”, framgick av regeringskansliets pressmeddelande den 13 maj 2017.

Vi anser att det finns dubbla anledningar för Västra Götalandsregionen att agera för att försöka få behålla Jämställdhetsmyndigheten. Att den behövs för att främja jämställdheten och att det är statlig regionalpolitik att myndigheten är placerad just i Göteborg/Angered.

Jan Alexandersson (V), ledamot i regionutvecklingsnämnden

Jessica Wetterling (V), ledamot i kommittén för mänskliga rättigheter och riksdagsledamot

Jessica Thunander (V), ersättare i regionutvecklings- nämnden och riksdagsledamot

Evalena Öman (V), tillträdande ersättare i regionutvecklingsnämnden

Fahimeh Nordborg (V), tillträdande ersättare i regionutvecklingsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons