Annons

M och KD vill slakta arbetet med jämställdhet

Svar till Jan Ericson (M) och Cecilie Tenfjord Toftby (M), BT 5/11.
Debatt • Publicerad 23 januari 2019
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jan Ericson (M) och Cecilie Tenfjord Toftby (M) försöker i sin replik rättfärdiga nedläggandet av jämställdhetsmyndigheten (Jämy). De anklagar oss för att vara okunniga samtidigt som de representerar ett parti som tydligt inte vill främja jämställdhet.

Det är känt att det ofta är på grund av förtryck, brist på jämställdhet och maktobalans som kvinnor och barn utsätts för våld i hemmet. Ändå vill M och KD att den myndighet som för första gången i svensk historia fått samordningsansvar för dessa frågor ska läggas ner. Om det inte handlar om okunnighet är den enda rimliga slutsatsen att Moderaterna inte prioriterar jämställdhetsfrågan.

Annons

Skribenterna menar att Jämy är ”helt onödig” och att Sverige inte behöver en särskild myndighet för jämställdhet. Sådana citat bevisar snarare det motsatta. De skriver att myndigheten endast funnits i ett år men redan har 60 anställda och menar att det skulle vara något negativt. 60 anställda på ett år tyder väl snarare på en stor ambition, vilket vi ser som något positivt. Expansionen är ett bevis på ett behov.

”Vi kan bara hoppas att Moderaterna fortsätter få begränsat med inflytande över så viktiga frågor som jämställdhet.”

Som bekant har Sverige skrivit under Agenda 2030, där både jämställdhet och jämlikhet ingår i målen. Jämställdhetsforskning i Sverige håller god kvalitet, men har tidigare varit ekonomiskt marginaliserad då konkurrensen inom samhällsveten- skaperna är stor. Samtidigt kämpade en samlad kvinno- rörelse under många år för en myndighet som skulle ersätta ineffektiva, tidsbegränsade projekt med ett sammanhållet och långsiktigt jämställdhetsarbete. Det var därför viktigt att den rödgröna regeringen, efter ett gediget förarbete, beslöt sig för att inrätta Jämy.

Att som M och KD rösta för en nedläggning, utan någon genomtänkt plan för hur arbetet kan bedrivas på annat sätt, skickar en tydlig signal om att kampen för jämställdhet enligt dem ska nedprioriteras. I deras antagna budget ges inga pengar eller uppdrag till någon annan att ta över Jämys arbete.

M och KD slaktar alltså arbetet med jämställdhetsintegrering, människohandel och prostitution, mäns våld mot kvinnor helt.

Under gångna fyra år har Sveriges jämställdhetsarbete gått framåt. Bland annat har det gjorts satsningar för att minska mäns våld mot kvinnor och på kvinnors arbetsmiljö, flerbarns- tillägget och inkomstgränserna i bostadsbidraget har höjts, och det har bedrivits feministisk utrikespolitik.

Socialdemokraterna är ett feministiskt parti där kvinnor och män ska ha samma möjligheter och rättigheter på alla livets områden. Frågan är hur Sverige hade sett ut om Moderaterna fått bestämma under stora delar av 1900-talet? Det är ett scenario som är skrämmande nog att ens föreställa sig.

Vi kan bara hoppas att Moderaterna fortsätter få begränsat med inflytande över så viktiga frågor som jämställdhet, annars kommer nog dessvärre lika villkor mellan kvinnor och män att förbli en dröm.

Malin Carlsson (S)

Therese Björklund (S)

Borås 

Annons
Annons
Annons
Annons