Debatt

M i Borås vill se ordning och reda

Debatt Artikeln publicerades
Moderaterna i Borås vill se kommunala ordningsvakter, trygghetskameror på fler platser och att kommunen tar ett samlat grepp med flera aktörer för att öka tryggheten nattetid.
Foto: Helena Landstedt/TT
Moderaterna i Borås vill se kommunala ordningsvakter, trygghetskameror på fler platser och att kommunen tar ett samlat grepp med flera aktörer för att öka tryggheten nattetid.

Samhällsorientering och SFI ska göras obligatorisk för nyanlända. Vid upprepad frånvaro ska avdrag från etableringsersättning och andra bidrag ske, anser Moderaterna i Borås.

Dagens Borås är på många sätt format av moderat politik. Även om Socialdemokraterna har styrt den senaste mandatperioden har vi moderater tidigare genom breda samarbeten och pragmatism lagt grunden för mycket av det som i dag är Borås kommun. Vår utgångspunkt inför valet är att varken svartmåla eller skönmåla Borås. Det finns problem som måste hanteras, men det finns också mycket som är bra och som vi ska vara stolta över. Vi har identifierat tre områden där vi ser det som direkt nödvändigt att Boråspolitiken klarar av att leverera skarpa och genomförbara förslag under de kommande åren.

För det första handlar det om tryggheten. Den växande otryggheten måste tryckas tillbaka. Under de senaste åren har det röda styret inte tagit dessa frågor på tillräckligt stort allvar. Det har varit ett allvarligt misstag som inte får upprepas. Rädslan för att utsättas av brott såväl ute på stan som i det egna hemmet behöver mötas av kraftfulla åtgärder. Därför vill vi se fler poliser i yttre tjänst i hela kommunen, kommunala ordningsvakter, trygghetskameror på fler platser och att kommunen tar ett samlat grepp med flera aktörer för att öka tryggheten nattetid.

För det andra behöver vi ta tillvara på växtkraften i hela Borås. Vår kommun har en lång historia av företagsamhet och strävsamma människor. Samtidigt varken kan eller ska vi leva på gamla meriter. Ska hela kommunen – såväl stad som landsbygd – kunna frodas behöver politiken också utgå från hela kommunen. Därför vill vi stärka arbetslinjen med tydligare kravställande vid försörjningsstöd och ett välkomnande företagsklimat där kommunen aktivt söker upp och hjälper företag att etablera sig eller starta i Borås. Genom att slopa kommunala särregler, möjliggöra mer byggnation i sjönära lägen och hålla nere taxan för bygglov kan hela kommunen växa med fler bostäder. Tillgången till vård, skola och ser- vice utanför serviceorterna behöver värnas liksom förstärkt kollektivtrafik med bland annat anropsstyrda och mindre bussar.

För det tredje ska det vara ordning och reda i hela Borås. Det gäller såväl i klassrummen, som i flyktingmottagandet och ekonomin. Lärare och rektorer behöver bättre möjligheter att hålla ordning i klassrummen och undervisningstiden i matematik och svenska behöver utökas.

Samhällsorientering och SFI ska göras obligatorisk för nyanlända. SFI-undervisning på kvälls- och deltid samt kopplat till praktik kommer att införas för att underlätta möjligheten till jobb och studier vid sidan av SFI. Vid upprepad frånvaro ska avdrag från etableringsersättning och andra bidrag ske. I familjer som får ekonomiskt bistånd från kommunen ska ersättningen delas jämnt i hushållet för att främja jämställdhet mellan könen. All kommunal verksamhet ska bedrivas utifrån principen: högsta kvalitet till lägsta kostnad. De gemensamma resurserna ska användas effektivt och boråsarna ska aldrig överbeskattas.

Vi har inte som idé att lova allt till alla, tvärtom har vi valt att göra tre tydliga prioriteringar där problem behöver lösas och reformer komma på plats. I kommunvalet utgör vi ett lösningsorienterat och samarbetsinriktat alternativ som ser till hela kommunens bästa.

Annette Carlson (M), kommunalråd, Borås

Oliver Öberg (M), kommunalrådskandidat , Borås

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.