Debatt

Krafttag mot nya nätdroger

Debatt ,
Vi behöver ha en nationell samling mot nya designade droger och droger på nätet i syfte att rädda våra ungdomar, anser skribenterna.
Foto:Aas, Erlend
Vi behöver ha en nationell samling mot nya designade droger och droger på nätet i syfte att rädda våra ungdomar, anser skribenterna.

Nya droger riskerar att ta ungdomars liv om inte vi inte tar upp kampen. Många unga betraktar de nya så kallade designade drogerna som ytterligare bara ett medel för att festa och ha kul, menar skribenterna.

Det pågår en kamp som är avgörande att ta för alla som vill att så få som möjligt ska använda narkotika eller i värsta fall fastna i ett narkotikamissbruk. Alldeles för många unga testar så kallade nya droger. Lagstiftning, myndigheters möjligheter och redskap skall därför kontinuerligt ses över. Det handlar om att möta morgondagen genom att ligga i framkant av utvecklingen. Samtidigt som uppfinningsrikedomen hos dem som ligger bakom ständigt nya varianter av droger bara blir mer och mer sofistikerade.

Därför har Moderaterna och allianspartierna i riksdagens social-utskott vunnit majoritet för ett förslag att uppdra till regeringen att utan dröjsmål låta utreda problemet med nätdroger brett. Det innebär att skyndsamt se över frågan om generisk klassning/familjeklassning av narkotika, men också att överväga andra åtgärder. Därtill beslutas att rege-ringen ska återkomma till riksdagen med förslag. 

Många verkar inte förstå att mycket starka krafter vill bryta upp den restriktiva narkotikapolitik som Sverige står för. Det handlar såväl om drogliberala krafter ute i Europa som att en mer tillåtande attityd till droger smugit sig in hos alltför många ungdomar.

Den mörka baksidan av nya droger som är lättillgängliga på nätet talar vi inte alls tillräckligt ofta om. I värsta leder de till döden, och redan har unga i Göteborg, Skaraborg, Malmö med flera fått sätta livet till.

Nya designade droger riskerar att ta många ungdomars liv om inte vi som vill stå upp för visionen om ett narkotikafritt samhälle tar upp kampen. Det är många unga människor idag som betraktar de nya så kallade designade drogerna som ytterligare bara ett medel för att festa och ha kul.

Drogen Spice kan tjäna som ett avskräckande exempel. Spice är syntetiska varianter av cannabinoider och en blandning av torkade växter som ger en effekt liknande cannabis. Inte sällan är riskerna dock större då det handlar om modifierade versioner av mer välkända preparat som är lättare att överdosera och kan ha mycket allvarliga biverkningar.

I samtal med olika aktörer inom vård och omsorg växer bilden fram av en oroande och snabb negativ utveckling av användandet av nya designade droger. Enbart förra året noterades över 300 överdoseringar av Spice till giftinformationscentralen. Alliansrege-ringen genomförde under sin tid flera konkreta förbättringar för polis, tull, Folkhälsomyndigheten med flera samt förslag om strängare straff för narkotikabrott. Men det räcker inte. Vi behöver göra mer. 

I svensk lag klassificeras substanser individuellt för att det hittills har ansetts vara det mest rättssäkra sättet att avgöra om substansen ifråga har sådana egenskaper och effekter som anges i narkotikastrafflagen. Ett alternativt sätt är att använda en generisk definition, så kallad familjeklassning, där man klassar en hel grupp substanser och ämnen som har en gemensam grundstruktur.

En fördel med det är att rättssamhället kan klassa ämnen och substanser som ännu inte dykt upp på den illegala narkotikamarknaden. Det är helt enkelt ett sätt att ligga i framkant istället för i bakvattnet med lagstiftningen och i kampen för att färre ska riskera att hamna i ett drogmissbruk och utanförskap.

Vi behöver ha en nationell samling mot nya designade droger och droger på nätet i syfte att rädda våra ungdomar.

 Cecilia Widegren (M)

riksdagsledamot Skaraborg, socialpolitisk talesperson och gruppledare

Amir Adan (M)

riksdagsledamot i Socialutskottet

 

 

 

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.