Debatt

Ett Sverige jag skäms över

Lena Palmén (S) ,
I tisdags brann Rosenkullens asylboende utanför Munkedal och 14 personer evakuerades. Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand. Hur kunde det bli så här i Sverige, ett land som är känt för sin humanism, frågar sig Lena Palmén.
Foto:Adam Ihse/TT
I tisdags brann Rosenkullens asylboende utanför Munkedal och 14 personer evakuerades. Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand. Hur kunde det bli så här i Sverige, ett land som är känt för sin humanism, frågar sig Lena Palmén.

Här finns människor som är så rädda för främlingar att de med berått mod bränner boende där dessa vuxna och barn på flykt skulle få en frizon. Sedan hyllas mordbrännarnas och pyromanernas illdåd på nätet. Hur kunde det bli så här i Sverige, undrar Lena Palmén.

Över 20 miljoner syrier är på flykt. De flyr undan krig, tortyr och våld. Ett krig de inte vill bli inblandade i, ett krig de själva inte varit med om att starta. De flyr i sjöodugliga båtar, trots att det vet att många mött döden på havet. De flyr för att de vill överleva och ge sina barn trygghet och lugn.

De flesta som flyr stannar i Syriens närområde. Några av flyktingarna kommer till Sverige, ett Sverige som jag skäms över efter veckans händelser. Här finns människor som är så rädda för främlingar att de med berått mod bränner boenden där dessa vuxna och barn på flykt skulle få en frizon. Sedan hyllas mordbrännarnas och pyromanernas illdåd på nätet. Hur kunde det bli så här i Sverige, ett land som är känt för sin humanism och som på många sätt klarat sig bra, bland annat genom invandring. Vad hade Borås varit idag utan alla de människor som kommit hit och byggt Borås genom sitt arbete i bland annat textilindustrin?

Jag är den första att medge att det är bekymmersamt just nu. Kommunerna och Migrationsverket larmar att man inte klarar uppgiften fullt ut. Jag kan bara vädja att vi alla hjälps åt. I Borås kommun gör vi allt vi kan för att göra livet drägligt för de personer som finns här och för dem som kommer att komma.

Om alla kommuner tar sitt ansvar och tar emot flyktingarna med öppna hjärtan och inte med den kalla handen som allt för många kommuner visar upp, då kan vi göra som vi gjorde under Balkankriget på 1990-talet – lösa detta tillsammans. Vissa av flyktingarna kommer att återvända till sina hemländer och några kommer att stanna kvar.

Låt oss koncentrera oss på det goda arbetet, ge barn och vuxna trygghet och utbildning, så att de som blir kvar kan vara med och utveckla Sverige och Borås genom sitt arbete. Vi har gjort det förr och vi kan göra det igen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.