Debatt

Erbjud assistans – inte barnhem

Debatt Artikeln publicerades
Eija Winblad von Walter, 2,5 år har en omfattande hjärnskada och behöver konstant tillsyn. Eftersom sondmatning räknas som egenvård är hon en av många som nekats assistans, vilket TT rapporterat om. Det räcker nu, anser Anne-Marie Ekström.
Foto: Alexander Larsson Vierth/TT
Eija Winblad von Walter, 2,5 år har en omfattande hjärnskada och behöver konstant tillsyn. Eftersom sondmatning räknas som egenvård är hon en av många som nekats assistans, vilket TT rapporterat om. Det räcker nu, anser Anne-Marie Ekström.

Regeringens neddragningar har ryckt undan friheten från alldeles för många. Assistansanvändare och deras anhöriga ska ha friheten tillbaka, skriver Anne-Marie Ekström.

De senaste dagarna har LSS, lagen om stöd och service, diskuterats. Barn får inte assistans ens för att äta eller andas. Det byggs till och med barnhem i flera kommuner, för att barn inte kan bo kvar hemma utan assistans.

Detta är resultatet av att den rödgröna regeringen har gett uppdrag till Försäkringskassan att snåla på assistansen.

Regeringens neddragningar har ryckt undan friheten från alldeles för många. Assistansanvändare och deras anhöriga ska ha friheten tillbaka.

Jag själv är delaktig i en del beslut kring LSS i Borås stad. När Försäkringskassan säger nej kan Borås säga ja, men får då också ta kostnaden, pengar som skulle ha använts till annat. Det är många gånger det gör ont i magen när ett beslut ska fattas. Tidigare beslut är vägledande och måste följas även om det är orimliga beslut enligt min mening. Till exempel som när man inte ens får hjälp att andas eller äta.

Det var Liberalerna som drev igenom den personliga assistansen på 1990-talet. Utgångspunkten var att människor med omfattande funktionsnedsättningar ska kunna leva ett liv som andra. Med personlig assistans blir det möjligt. Liberalerna vill ha tillbaka den möjligheten. En rad åtgärder behövs. En del på kort sikt, som att andas och äta ska räknas som grundläggande behov. I många beslut hänvisas till att det är ”normalt föräldraansvar”. Detta behöver ses över.

På sikt måste fler förbättringar göras. I dag räknas minuter för varje behov. Det behövs en helhetsbedömning. Hela ansvaret bör vara statligt och omprövningar bör vara individuella istället för att återkomma med två års intervall.

En del av regeringens motiv till att minska kostnaderna är att stoppa fusket. Självklart ska fusk motverkas. Fusk är stöld. Jaga fuskarna, stoppa och straffa dem – men inte de som verkligen behöver hjälp för att få ett så bra liv som möjligt.

Jag och Liberalerna kommer att kämpa för att LSS blir återupprättad så att den åter blir som den var tänkt. Ibland måste frihet få kosta.

Anne-Marie Ekström (L), Borås, kandidat i valet 9 september

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.