Debatt

Den svenska medkänslan brister

Debatt ,
Vid Brandenburger tor visades nyligen solidaritet med Israel efter en terrorattack. Något liknande har vi inte sett i Sverige, påpekar Isaac Bachman.
Foto:Michael Kappeler
Vid Brandenburger tor visades nyligen solidaritet med Israel efter en terrorattack. Något liknande har vi inte sett i Sverige, påpekar Isaac Bachman.

För varje nytt palestinskt terrordåd mot israeler uteblir som regel svenska solidaritetsyttringar. Inga byggnader lyses upp med projektioner av Israels flagga. Nästan inga fördömanden hörs heller från svenska regerings- eller partiföreträdare, skriver Isaac Bachman.

Under de senaste åren har det skett en dramatisk ökning av antalet terrorattacker i Europa. Köpenhamn, Paris, Nice, Berlin och Bryssel är bara några av de europeiska storstäder som blivit föremål för terrordåd i stor skala. Varje sådan attack har följts av en våg av internationella fördömanden liksom omfattande uttryck för medkänsla med de nationer och individer som blivit terrorns offer. Många tusentals människor har signerat kondoleansböcker till minne av terrorns offer.

Det är ett sorgligt faktum att om Israel efter varje ny terrorattack på samma sätt skulle låta lägga ut kondoleansböcker på sina beskickningar och utlandsmyndigheter, så skulle man ha den demokratiska världens största kondoleansbibliotek. Detta är självfallet något för oss djupt smärtsamt men också den verklighet vi lever med i en region präglad av våld, brutalitet och antidemokratiska strömningar – en region som inte tolererar vare sig minoriteter, pluralism eller demokrati.

För varje nytt palestinskt terrordåd mot israeler uteblir som regel svenska solidaritetsyttringar. Inga byggnader lyses upp med projektioner av Israels flagga såsom nyligen varit fallet i centrala Berlin, Paris och Rotterdam. Nästan inga fördömanden hörs heller från svenska regerings- eller partiföreträdare.

Istället för att fördöma palestinska terrorattacker fördömer man från svenskt håll återkommande Israels påtvingade självförsvarsåtgärder mot terrorn. I svensk media sätter man rubriker som får den palestinska terroristen att framstå som offer.

Nyligen mördade en palestinsk terrorist fyra israeler och skadade mångdubbelt fler i en brutal lastbilsattack. Den svenska regeringens enda reaktion var en tweet från en minister. Det konstaterades att attacken var tragisk, men den fördömdes inte och benämndes inte heller som ett palestinskt terrordåd, allt medan den i samma mening kopplades till ett helt annat terrordåd i Bagdad.

Bristen på svensk medkänsla med terrorns offer i Israel baserar sig på en uppfattning om att det är skillnad på terror med Israel som måltavla och terror riktad mot Sverige eller Europa. Detta är ett synsätt som inte bara är felaktigt – utan också kontraproduktivt.

Hela den fria och demokratiska världen står inför hotet från samma terrorism – med rötterna i radikal islamism – och den riktas mot alla våra respektive länder av samma skäl. Det demokratiska samhället är vad de islamistiska terrorrörelserna avskyr allra mest – med religionsfrihet, yttrandefrihet, HBTQ-rättigheter, jämlikhet och alla den demokratiska statens övriga fundament.

Av detta skäl är det så oerhört viktigt att vi står enade i kampen mot terrorismen. Därför måste terrordåden också mötas av lika starka fördömanden – oavsett om de äger rum i Köpenhamn, Paris, Bryssel, Berlin, New York, Orlando eller Jerusalem. Vi måste visa terroristerna att den fria och demokratiska världen står enad mot en våldsbejakande ideologi.

Vid alla sina fyra gränser möter Israel hotet från terrororganisationerna: IS på Sinai-halvön, Hamas i Gaza, Hizbollah i Libanon och en kombination av terrororganisationer i Syrien som inkluderar IS, Hizbollah och den iranska regimen, världens främsta sponsor av terrorism. Israel befinner sig vid frontlinjen i kriget mot terrorismen. Det är samma hot man bekämpar med skillnaden att där Europa i huvudsak konfronteras med individuella gärningsmän eller begränsade terroristceller är Israel tvunget att försvara sig mot regelrätta terrorarméer.

Om terrorismen skall kunna besegras måste Sverige och den övriga demokratiska världen stå sida vid sida med Israel i kampen mot terrororganisationerna och deras hatiska ideologi.

Isaac Bachman

Israels ambassadör i Sverige