Annons

Debatt: I dag firar vi staten Israel

Vi i Sverige måste ställa oss frågan om hur vi som land har agerat mot Israel de senaste åren, anser Marcus Nilsen.
Debatt • Publicerad 19 april 2018
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I dag firar vi att det är 70 år sedan Israel utropade sin självständighet, det är år kantade av med- och motgångar, men i dag ser vi ett Israel som står sig starkt. Under dessa 70 år har Israels kamp för sin överlevnad som världens enda judiska stat präglat landets utveckling. Att Israel dessutom är den enda demokratin i Mellanöstern gör det inte mindre viktigt att fira denna dag.

Under alla dessa år av frihet för Israel och dess medborgare har kampen för friheten tyvärr pågått dagligen. Israel är hårt ansatt från de ofria staterna runt omkring i Mellanöstern, men även från en lång rad islamistiska terrororganisationer. Detta präglar den israeliska vardagen där säkerheten aldrig kan tas på för stort allvar. Tyvärr räcker inte säkerheten fullt ut och varje år mördas en stor skara civila för att de har valt att bo i en demokrati som tror på öppenhet och tolerans.

Annons

Frågan vi här i Sverige måste ställa oss är hur vi som land har agerat mot Israel de senaste åren. Vi hör ofta i utrikespolitiska sammanhang att vi ska stå samman med dem som delar våra värderingar, att demokratier måste jobba tillsammans. Samtidigt har vi i Sverige aktivt valt att vända Israel, Mellanösterns enda demokrati, ryggen. Istället har Sverige under den nuvarande socialdemokratiska regeringen helt tillintetgjort den relation som tidigare fanns våra länder emellan. Utrikesminister Margot Wallström (S) har misslyckat med sitt uppdrag att stärka Sveriges utrikespolitiska band, istället har hon fullt medvetet gett mer stöd än någonsin till dem som sanktionerar terrorattentat riktade mot Israel.

Det finns många fler anledningar än rent politiska till varför Sverige borde återupprätta en god mellanstatlig kontakt med Israel. För Sveriges näringsliv och forskning finns så mycket att få ut av en bättre relation.

Ser vi till den svenska forskningen kring medicin, som ligger långt fram i utvecklingen, finns få andra länder som också är på den nivån, Israel är ett av de länderna och tillsammans skulle fler liv kunna räddas. Detsamma gäller forskning inom miljö och många andra områden. En bättre relation mellan Sverige och Israel skulle helt enkelt ligga till grund för att fler jobbtillfällen skulle skapas, att utrikeshandeln skulle stärkas, men också att livsavgörande forskning skulle få en bättre grund att stå på.

Det är viktigt att se vad Israel som land är och faktiskt står för. Det är ett land som till största del har en judisk befolkning, men vi får samtidigt inte glömma att ungefär en femtedel av befolkningen utgörs av muslimer. Religionsfrihet och rätten att älska den du vill är skyddad enligt lag, något som Israel är ensamt om i hela Mellanöstern. Det vi kan se är att trots alla hinder och hot som Israel möter varje dag, står dess existens och frihetliga budskap fast, det är beundransvärt.

I dag, 70 år efter att Israel utropade sin självständighet, går fortfarande kampen vidare för att få den upprättelse de förtjänar och för att landet ska kunna få leva i fred. Det vi i Sverige kan göra är att fråga oss vad vi kan bidra med. Den bästa presenten vi kan ge det israeliska folket är att återupprätta goda relationer med Israel och utbytet mellan våra länder. Det är också att stoppa Sveriges finansiering till dem som sanktionerar terrorattentat mot den israeliska civilbefolkningen.

Vi i Liberala ungdomsförbundet önskar staten Israel och det israeliska folket grattis på sin 70-årsdag, det kommer troligtvis inte utrikesminister Margot Wallström att göra.

Marcus Nilsen, distriktsordförande, Liberala ungdomsförbundet Väst

Annons
Annons
Annons
Annons