Annons

Debatt: En tunn soppa om SD:s förhållande till Ungern

Svar till Andreas Johansson Heinö, BT 1/4.
Debatt • Publicerad 12 april 2018
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Lajos Soos

Statsvetaren Andreas Johansson Heinö skriver ofta mycket läsvärda alster om svensk samhällsdebatt. Det är därför med viss förvåning som vi på ledarsidan 1/4 läser om Sverigedemokraternas förhållande till Viktor Orbáns Ungern, som vi tydligen ”hyllar” och har som förebild. Som exempel på SD:are som gillar Ungern nämner han Patrik Ehn, Erik Almqvist och Kent Ekeroth.

Patrik Ehn är utesluten ur partiet och medverkar i dag i den identitära tankesmedjan Motpol, som Sverigedemokraterna tar avstånd från. Erik Almqvist har inga uppdrag alls för partiet, medan Ekeroth inte står på någon lista inför valet i september. Kent Ekeroth har varit produktiv och har fått rätt i många avseenden, men han ligger inte i partiets mittfåra och hans uppfattningar är inte nödvändigtvis representativa för partiet. Av Heinö Johanssons fall återstår då bara ett internt mail, det blir onekligen en tunn soppa.

Annons

Ungern ska som alla länder bedömas utifrån sina historiska och geopolitiska förutsättningar, och ett halvsekel av kommunistisk ockupation har inte varit positivt för den demokratiska utvecklingen. Kritik mot Viktor Orbáns regering kan vara helt berättigad, men inte alltid. För oss är Ungern ett land bland andra där vissa saker är bra, annat mindre bra.

Men enligt Heinö Johansson tilltalas vi av en ”systematisk utveckling i auktoritär riktning där varken grundlagar, domstolar eller medier tillåts stå i vägen”. Det måste vara månadens halmgubbe. Varför tillskriver en annars kompetent statsvetare oss uppfattningar som vi inte har?

Det finns för övrigt ett land på mycket närmare håll där man enligt vår uppfattning försöker manipulera grundlagen och där media och makthavare går varandras intressen, nämligen Sverige.

Dessutom anses vi stå för en ”svulstig nationalism”, men det stämmer ju inte heller. I ett europeiskt perspektiv är vår nationalism mer eller mindre mainstream, vi står för normalitet medan flera andra partier för eller har fört en extrem politik. Detta bekräftas av att övriga partier tenderar att diskret ta efter våra politiska förslag.

För oss finns det mycket som är bra med Sverige, som vi vill bygga vidare på och utveckla. I den mån vi håller oss med förebilder och politisk inspiration så är det våra nordiska grannländer, där man tyvärr har börjat se Sverige som ett avskräckande exempel.

Och om Heinö Johansson undrar över våra åsikter kan han hädanefter fråga oss, även om en och annan polemisk poäng då riskerar att gå förlorad.

Tomas Brandberg (SD), politiskt sakkunnig

Andreas Exner (SD), distriktsordförande Sjuhärad

Annons
Annons
Annons
Annons