Debatt

Debatt: 40 timmars-vecka håller inte

Debatt Artikeln publicerades
Vårdpersonal på språng.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Vårdpersonal på språng.

Vid debatterna i regionen och i Borås kommun står vi ensamma för att vilja korta arbetstiden. Men vi kan lova att vi möter desto större intresse i samtal med vårdens personal, skriver vänsterpartister i Borås.

Kortare arbetstid är en av de absolut hetaste frågorna inför höstens val, en fråga som berör och som diskuteras vid köksbordet i hemmet och vid fikabordet på jobbet. Vi i Vänsterpartiet säger att det är nästa stora välfärdsreform. Det har snart gått 50 år sedan vi 1970 fick lagstiftningen om att 40 timmars vecka är normal arbetstid. Sedan dess har vi sänkt arbetstiden genom olika kollektivavtal och en mångfald av projekt om arbetstidsförkortning. Vår uppfattning är att projekt är bättre än ingen arbetstidsförkortning alls, men att vi närmar oss den tidpunkt när projektens tid är över.

”Inte heller i Borås är socialdemokrater eller miljöpartister det minsta intresserade.”

Vänsterpartiet i Västra Götaland har föreslagit att arbetstiden för dem som jobbar natt i vården sänks till 30 timmar i veckan. Det kommer att göra vårdjobben mer attraktiva, så att vårdpersonalen stanna kvar och fler vill börja jobba inom vården. Tidigare har vi i regionen motionerat om kortare arbetstid inom kök, lokalvård och tvätt, för att de har en tuff arbetsmiljö med många sjukskrivna. Vi är helt ensamma i re- gionpolitiken om att vilja ha kortare arbetstid. Den blågröna ledningen, där Miljöpartiet ingår, är helt kallsinnig, liksom Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

I Borås kommun sitter vi med i en styrande minoritet där vi från Vänsterpartiet misslyckats med att få Socialdemokraterna och Miljöpartiet med på projekt om kortare arbetstid. Inte heller i Borås är socialdemokrater eller miljöpartister det minsta intresserade av den fråga som nu seglar upp som en av de mest intressanta frågorna inför höstens valrörelse.

En del av våra verksamheter pågår dygnet runt, året om. Barn kommer till världen på dygnets alla timmar. Akutsjukvården och räddningstjänsten stämplar aldrig ut. Många äldre eller funktionsnedsatta behöver stöd och tillsyn dygnet runt, hemma eller på särskilda boenden. Obekväma arbetstider sliter på kroppen och påverkar livet i stort. Vi skulle därför gärna korta arbetstiden just för dem som helt eller delvis jobbar obekväma tider – kvällar, nätter och helger.

I Västra Götalandsregionen pågår flera intressanta och framgångsrika försök med kortare arbetstid. Men något oväntat kommer de inte till genom ett intresse för frågan hos de andra politiska partierna, utan de växer upp ur kraft underifrån, för att de som jobbar ska orka och för att de som ska välja yrke måste se att arbetsförhållandena är rimliga. De andra partierna tolererar försöken, men ägnar dem bara ett förstrött intresse.

Vid debatterna i regionen och i Borås kommun står vi ensamma för att vilja korta arbetstiden. Men vi kan lova att vi möter desto större intresse i samtal med vårdens, skolans och omsorgens personal. Vi ser fram emot att fortsätta prata och debattera arbetstidsförkortning i den stundande valrörelsen.

Eva Olofsson (V), oppositionsråd, Västra Götalandsregionen

Ida Legnemark (V), gruppledare, Borås kommun