Debatt

Bygg nytt men riv inte det gamla

replik Artikeln publicerades
Förtätning, denna gång på Druvefors.
Foto: Jan Pettersson
Förtätning, denna gång på Druvefors.

Svar till ” Ett ökat bostadsbyggande – i hela Borås”, BT 18/7.

Borås är inne i en historisk utvecklingsperiod vars like vi inte sett sedan textilindustrins framväxt. Borås stora problem är, precis som debattörerna säger, att vi bygger för lite men framförallt för dyrt och för få hyreslägenheter. Debattörerna har några förslag på hur det ska gå till, det kommunala bolaget kan bygga nya bostäder osv.

Dock är det inte riktigt så det går till just nu på byggsidan. Massor av fastigheter köps upp och det projekteras för att riva befintliga fina hus från 1900-talet början. Stora delar av Villastaden består av dessa fina hus. Att förtäta genom att riva hus och bygga dyra bostadsrätter, vilket sker nu, skapar ingen mångfald.

Det finns bara två vinnare, fastighetsbolagen och de som redan har pengar. Jag tycker det är beklagligt att se att det ena huset efter det andra blir föremål för rivning. Jag ser gärna att vi bygger om eller nytt och förtätar de centrala delarna.

Men vi behöver inte riva för att förtäta! Det finns så många platser som skulle kunna byggas på men som idag i stället används som stora parkeringsplatser i de centrala delarna av Borås. Bygg där! Bygg varierat bostadsrätter och hyresrätter. Bygg så ”normalt folk” har råd att bo och framför allt bygg nu!

Björn K