Debatt

Borås Museum bör fortsatt spegla vår bygds historia

Debatt Artikeln publicerades
Foto: Miriam Glans

Värdet i ett kommunalt finansierat kulturhistoriskt museum i Ramnaparken finns just i att det speglar vår bygds historia, anser KD i Borås.

Borås museum i Ramnaparken, som invigdes 1914, är Borås stads första kulturhistoriska museum. Museet består av ett antal historiska byggnader från perioden mellan år 1500 och 1800, bland annat bostäder och kyrka. Museet har en föremålssamling som främst speglar förindustriell tid. Det har ett uppdrag att bland annat slå vakt om kulturarvet och kulturmiljön, samt att stimulera intresset för lokalhistoria.

Kristdemokraterna Borås tycker att Borås museum har en viktig funktion att fylla i att informera om och skapa intresse för vårt lokala kulturarv. Vi var därför positiva när kulturnämnden våren 2015 gav uppdrag till kulturförvaltningen att ta fram en utvecklingsplan för Borås museum. Den utvecklingsplanen presenterades för några månader sedan.

Förslaget innebär att museet ska vidga sitt fokus från att vara ett lokalt museum till att ta in hela världen. I linje med den ambitionen skulle museet byta namn till Modus, som betyder gräns på latin, samt mer övergripande arbeta utifrån temat ”gränser”. Det beskrivs i utvecklingsplanen som att museet ska vara en plats för diskussion om ”sociala gränser, gränslöshet, geografiska gränser etc.”

Vi kristdemokrater vänder oss mot de förändringsförslag som vill utveckla Borås Museum i en riktning där det till viss del överger sitt viktiga uppdrag att spegla vår bygds historia, för att istället ta ett mer globalt perspektiv. Vi tycker att värdet i ett kommunalt finansierat kulturhistoriskt museum i Ramnaparken finns just i att det speglar vår bygds historia.

Borås Museum behöver utvecklas. Ett bra förslag i planen är att fortsätta utveckla Ramnaparken som besöksmål, genom fler sittplatser och bättre belysning. Vi tror även, vilket också föreslås i planen, att lokalproducerad mat och dryck skulle kunna vara en viktig beståndsdel för att skapa en mer attraktiv destinationsupplevelse. Kristdemokraterna vill fortsätta utveckla Borås Museum som ett hembygdsmuseum med uppgift att förvalta vårt kulturarv och skapa intresse kring bygdens historik.

För oss är det viktigt att vi värnar vårt lokala kulturarv. Vi tycker att ett levande kulturhistoriskt museum har en viktig roll i vår kommun i att berätta om och skapa intresse för vår bygds historia. Vi vill gärna fortsätta utveckla Borås museum, men då i en riktning där museet har en fortsatt tydlig inriktning på vår bygds historia.

Niklas Arvidsson (KD), 1:a på listan till kommunfullmäktige

Sivert Oxelbark (KD), ledamot, kulturnämnden

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.