Annons

Betyder personalens oro i förskolan ingenting?

Svar till Anna Svalander (L), Andreas Ekström (S), Erik Johnson (MP) och Solveig Landegren (C), BT 30/1.
Debatt • Publicerad 11 februari 2019
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: NTB

Det borde inte ha undgått någon som läser Borås Tidning att förskolan i Borås har varit ämne för omfattande diskussioner de senaste månaderna. Det har tagit sig uttryck i debattartiklar, debatt i kommunfullmäktige, samt varningssignaler i media från oroade barnskötare, förskollärare och förskolechefer.

Därför är det så upprörande att läsa den replik som mitt-S-styret i Borås har om förskolan i BT 30/1. I artikeln nämns inte ett ord om personalens oro. Inte ett ord om det sparkrav som deras budget innehåller för förskolan. Inte ett ord om den höga sjukfrånvaron bland personalen eller de svårigheter som finns med att rekrytera utbildad personal. Istället slår de med en dåres envishet fast att den kritiserade utredningen om 30-timmars förskola för barn till föräldrar som är arbetslösa eller föräldralediga ska genomföras.

”Säger man sig utgå ifrån barnens behov kan man aldrig i andra andetaget förespråka generell rätt till förskola för spädbarn från sex månader.”
Annons

Vi kristdemokrater är stolta över förskolan i Borås. Vi är glada över den kvalitet som alla våra anställda levererar. Men vi är också ödmjuka inför vår roll som politiker. Ödmjuka nog att ta till oss av de varningssignaler som personalen i förskolan nu skickar.

Vår utgångspunkt är hur vi kan skapa bästa möjliga förskola i Borås. En förskola som utgår ifrån barnens behov och som ger rätt förutsättningar till de anställda. För oss är den överordnade frågan hur vi kan minska barngruppernas storlek. Minskade barngrupper är bra för barnen, men även för personalen som får bättre förutsättningar att lyckas i sina arbeten. Det är därför som vi har varit så tydliga i vår kritik mot att utöka tiden för 15-timmarsbarn till 30 timmar. För konsekvensen av förslaget skulle bli större barngrupper och ytterligare belastning på personalen.

Säger man sig utgå ifrån barnens behov kan man aldrig i andra andetaget förespråka generell rätt till förskola för spädbarn från sex månader. För forskningen om barns behov av anknytning är glasklar. Här är fortfarande mitt-S-styret svaret skyldigt; vilka vetenskapliga belägg motiverar att Borås, som den enda av Sveriges 290 kommuner, erbjuder generell rätt till förskola från det att spädbarn är sex månader?

Kristdemokraterna är stolta över förskolan i Borås. Men vi är samtidigt inte döva. Vi hör de varningssignaler som personalen skickar. Det önskar vi att även socialdemokrater, miljöpartister, centerpartister och liberaler skulle göra.

Det vore klädsamt att släppa prestigen och börja ta ansvar. Skrota utredningen om 30 timmar. Följ lagkravet om förskola från ett år och inför ett maxtak för barngruppernas storlek.

Niklas Arvidsson (KD), kommunalråd

Gunilla Christoffersson (KD), ledamot, förskolenämnden

Caroline Hansson (KD), ersättare, förskolenämnden

Annons
Annons
Annons
Annons