Debatt

Baggböleri, bolagisering och globalisering

Thomas Gunnarson ,
”Naturligtvis har nästan alla kulturer drabbats av urbanisering i historien. Och därmed gått under.”
Foto:Pawel Flato/TT
”Naturligtvis har nästan alla kulturer drabbats av urbanisering i historien. Och därmed gått under.”

Det borde vara omöjligt att sälja ut svensk mark på detta vis, men det kan komma att ske då argumenten som används är lömska och använder ekonomiska uttryck och byråkratsvenska, skriver Thomas Gunnarson, Familjejordbrukarnas riksförbund.

Den internationella trenden i landsbygdsfrågor är storleksrationalisering. Och urbanisering. Det gäller även Sverige. Men har någon funderat på vad effekterna blir? Finns det några historiska erfarenheter av liknande utvecklingsfenomen i Sverige? Naturligtvis har nästan alla kulturer drabbats av urbanisering i historien. Och därmed gått under.

Sverige hade en "urbaniseringsutveckling" för hundra år sedan som kanske var unikt svensk. Baggböleriet. Det var en rovdrift på naturen och en fördrivning av landsbygdsbefolkningen som satte definitiva spår. Avfolkningen av Norrland blev konstant och betraktas idag som "naturlig". I själva verket var baggböleriet ett ekonomiskt och politiskt övergrepp av människor som såg en chans att göra affärer då de som satt på resurserna, bönderna, inte förstod värdet av sin egendom.

Likadan tycks situationen vara idag. Fast nu är okunnigheten störst hos de beslutande, politiken, och svenska folket, som inte inser att kontrollen över naturtillgångarna är avgörande för samhällets existens. Den bolagisering av svensk skog som skedde för hundra år sedan resulterade i en lagstiftning som fortfarande gäller: att mer mark än som var i bolagsägande vid lagens införande inte fick överföras från privat ägande (fysisk person) till bolagsägande (juridisk person), kyrkan och staten, än att runt hälften av all mark även framdeles skulle vara ägd av fysiska personer.

Detta är något som politiken nu vill ändra på för att slippa ifrån problemet med jordbrukets usla lönsamhet. Socialdemokraterna vill låta bolagisera svenskt lantbruk! Inte bara som driftsform utan även ägandet av marken! Det borde vara omöjligt att sälja ut svensk mark på detta vis, men kan komma att ske då argumenten som används är lömska och använder ekonomiska uttryck och byråkratsvenska. Men det är uppenbart vad man funderar på, att lämna walk over!

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.