Annons

Fullsatt under samtal om EU-politik

Nio politiker tog plats på scenen i Bäckängskolans aula under fredagen för att prata EU-politik. Framför dem satt gymnasieelever från hela Sjuhärad.
Borås • Publicerad 1 april 2019 • Uppdaterad 9 maj 2019
Nio politiker tog plats på scen för att svara på publikens frågor om EU. Under dagens dubbla pass avhandlades bland annat miljö, säkerhet, Brexit och migration.
Nio politiker tog plats på scen för att svara på publikens frågor om EU. Under dagens dubbla pass avhandlades bland annat miljö, säkerhet, Brexit och migration.Foto: Sanna Tedeborg

Under dagens avhandlades ämnen som miljö, Brexit, migration, ekonomi, säkerhet, copyright och ”Vad är EU?”. Varje politiker fick en minut på sig att svara, inga repliker tilläts. Frågorna kom från eleverna i publiken. Politikerna var tillsagda att prata om sin egen politik istället för att ha synpunkter på de andra partierna.

– Vi är här för att berätta varför ni ska rösta, inledde Markus Bonekamp, chef för Europaparlamentets kontor i Sverige och moderator för dagen.

Annons

– För mig är EU i första hand en lagstiftningsapparat där det är stor risk att besluten blir dåliga. Men det går också att fatta riktig bra beslut. Det spelar roll vilka som sitter där och vilka man röstar på, svarade Max Andersson, Partiet Vändpunkt.

– För mig är EU ett hem för solidaritet och demokrati där man river murar istället för att bygga dem, menade Toktam Jahangiry, Feministiskt initiativ.

Både Magnus Jacobsson (KD) och Simona Mohamsson (L) refererade till EU som ett fredsprojekt.

– Utan fred kommer vi inte att lösa vare sig god ekonomi, miljö eller jämställdhet, sade Magnus Jacobsson.

– Men vad ska EU vara i framtiden? Där tycker vi olika. Jag tycker att EU ska vara en motkraft till Trump och putta Kina i rätt riktning och vara stormakten för solidaritet och frihandel, menade Simona Mohamsson.

– Tyvärr skrev man lite fel när man skrev fördraget och satte handelsmakt och företagens frihet framför både människor och klimatet. Men det går att förändra om man väljer politiker som faktiskt vill förändra, sade Malin Björk (V).

Gymnasieelever från hela Sjuhärad var inbjudna till fredagens panelsamtal på Bäckängsgymnasiet.
Gymnasieelever från hela Sjuhärad var inbjudna till fredagens panelsamtal på Bäckängsgymnasiet.Foto: Sanna Tedeborg

Linnéa Oscarsson och Sabina Ört, båda förstagångsväljare från Marks gymnasieskola tyckte att upplägget på panelsamtalet var bra.

– Jag tyckte att det var bra att det inte var repliker utan mer av information. Ofta känns det som att de bara gnabbas sinsemellan, nu blev det mer konkret. Det gör det lättare för dem som ska rösta, ansåg Linnéa Oscarsson.

Ska ni rösta?

– Jag ska rösta, jag vill nyttja den möjligheten jag har men jag vet inte vad jag ska rösta på än så det här var väldigt nyttigt för mig, menade Linnéa Oscarsson.

– Jag ska också rösta men vet inte heller på vad så det här tillfället var jättebra för nu fick man höra alla politiker och vad de står för. Jag har några jag funderar på lite och kan tänka mig, sade Sabina Ört.

Rebecka Åsbrink ClaessonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons