Annons

Warsame och Andersson kryssar sig in i fullmäktige

Väljarna kryssade in Abdullahi Warsame (S) och Lars-Gustaf Andersson (L).
Den ene har inte alls bedrivit någon personvalkampanj, den andre har satsat hårt.
Publicerad 19 september 2018

BORÅS

Warsame är redan nu ersättare i fullmäktige medan Andersson har suttit där tidigare men har den senaste tiden ”bara” varit kulturnämndens förste vice ordförande. Ingen av dem följde, enligt egen utsago, rösträkningen särskilt noga.

Lars-Gustaf Andersson (L).
Lars-Gustaf Andersson (L).
Annons

Lars-Gustaf Andersson (L) tog närmast ut segern i förskott.

– Jag har räknat med att komma in. Annars vore det skit.

Han säger att han bestämde sig för att satsa på allvar i takt med att han fick uppmuntran från andra boråsare.

– Många har varit på mig och säger att det behövs nya krafter och nya tongångar i politiken. Där upplever man väl kanske att jag skulle kunna tillföra den nya fräschören och luften, säger Lars-Gustaf Andersson, 68.

21-årige Soroush Rezai blir av med sin plats när du kryssar dig in – står du då för det nya och fräscha?

– Jag tror faktiskt det. I min profession tidigare anställde jag bara unga människor. Jag jobbade i en ung bransch, nämligen marknadskommunikation. Det är klart att det alltid är trist om det är en ung kraft som ryker men jag upplever att jag är extremt ung i mitt sinne. Jag har alltid jobbat med framtidsfrågor och har en förmåga att känna av trender.

Abdullahi Warsame (S)
Abdullahi Warsame (S)Foto: Lennart Magnusson

Abdullahi Warsame (S) fick besked om att han låg bra till när en kompis skickade ett grattis-sms.

– Jag har inte gjort någon kampanj och trodde aldrig att jag skulle få så många röster. Men det är många som känner mig, jag är ju kändis på hela Norrby efter att ha bott är i 26 år. Jag är den som brukar lösa alla problem och hjälpa folk. Och driver att det ska vara ordning och reda på Norrby.

Warsame, som är mer känd under smeknamnet Abbe, ser också som en förklaring att han varit med och knackat dörr på Hässleholmen och Hulta. Och stått i valstugan på Stora torget.

– Jag har träffat många somalier som inte visste att jag var med i partiet. Men vi är fyra somalier på Socialdemokraternas lista och de andra har också fått många kryss.

Annons

I fullmäktige vill Warsame driva frågor om jobb och skola.

– Det ska bli bättre i skolan, med fler vuxna. Lärarna ska kunna vara lärare. Och det är viktigt att alla kan få jobb så fort som möjligt.

Flera politiker med somalisk bakgrund i olika delar av Sverige har lyckats få många kryss. ”Klanröstning” är ett begrepp som har förts fram som en förklaring till valframgångar, men begreppet har också fått hård kritik.

– Men det här är ingen klanröstning. Hade min klan röstat på mig då hade jag fått minst 1500 röster, så jag tror inte det, säger han och skrattar.

Warsame förklarar att hans föräldrar kommer från de båda största klanerna.

– Men sånt kör jag aldrig, det är inget för mig. I Somalia bråkar de ju klan mot klan, det är därför det är så splittrat och de inte får något riktigt styre.

Warsame sitter också i styrelsen för Islamiska kulturföreningen, som driver Borås stora moské. Men det tror han inte har påverkat de många kryssen.

– Frågar du alla somalier tror jag knappt att någon vet att jag sitter i styrelsen. Och jag är med på pappret, men jag jobbar sju till fyra, fem dagar i veckan och kör buss på helgerna, så jag är nästan aldrig där.

Ida Legnemark (V).
Ida Legnemark (V).Foto: Johan Valkonen

Ida Legnemark (V) toppade Vänsterpartiets lista och kunde således känna sig säker på sin plats i Borås kommunfullmäktige. Ändå blev hon den politiker i det lokala valet som samlade ihop flest personkryss – trots att Vänsterpartiet inte har någon tradition av personvalskampanjer.

– Säkert finns det många av våra väljare som tycker att det finns en poäng med att man kryssar det första namnet för att man gillar den samlade listan. Sedan är det ju ingen hemlighet att jag har jobbat hårt den här mandatperioden och varit ute och träffat väldigt mycket folk. Jag har synts och hörts en del, så det är nog folk som tyckt att man har gjort ett bra jobb, säger Legnemark.

Annons

Erik JullanderSkicka e-post
Anne BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons