”Vi riskerar förlora det andra mandatet till riksdagen”

Borås Artikeln publicerades

– Med de siffror som SVT presenterade riskerar vi att förlora det andra mandatet i riksdagen, säger Cecilie Tenfjord-Toftby (M).

Men partiet hoppas på maktskifte.

En viss frustration bröt ut under inledningen av Moderaternas valvaka på Sagateatern i Borås. När TV4 presenterade sina siffror fick partiet 18,4 procent av rösterna. Det resulterade knappast in något jubel, men inte heller i något uttryck för missnöje.

En kvart senare var det dags för SVT:s vallokalsundersökning, men då strulade uppkopplingen. Alla börjar istället titta i sina mobiler och resultaten flög fram mellan de medlemmar som hunnit att samlas.

– Det är väldigt jämt, så som vi gissade inför valet. Det kan bli de små marginalerna som avgör, säger kommunalrådet Annette Carlson. Men vi hoppas att resultaten håller i sig och att vi får möjlighet att bilda en ny regering.

Eftersom riksdagsrösterna räknas först dröjde resultatet för Borås.

– Jag ska inte säga att jag är nervös, utan förväntansfull inför hur det ser ut i Borås. Vi vet att det är väldigt jämnt även i Borås.

När 74 av 78 distrikt i Borås är räknade när det gäller riksdagsvalet ligger Moderaterna på 19,6 procent.

Ulrik Nilsson kommenterade rikssiffrorna i ett tidigare skede:

– Resultatet är bekymmersamt. Vi hoppades naturligtvis på att ha ett bättre resultat än vad det ser ut att bli i vallokalsundersökningen. Men det är ju också tidigt.

Moderaterna hamnade på 17,8 procent och såg ut att halka ner till att bli tredje största parti.

– Resultatet visar framför allt att vi har två jämnstora block och att Miljöpartiet ligger på gränsen till att falla ur. Och vi har en starkt vågmästare.

När det gäller SD, som alltså blir större än Moderaterna, säger han:

– Jag kan naturligtvis ha synpunkter på och tycka det är tråkigt att vi har ett parti som är för ett isolationistiskt Sverige, att stå utanför samarbete i Europa och liknande, som är så starkt. Ur regeringsbildningssynpunkt spelar det ingen roll om vågmästaren har 15 eller 20 procent. Däremot ur värderingssynpunkt.

Att Moderaterna backar kan innebära att de förlorar ett av sina två riksdagsmandat i Västra Götaland Södra.

– Det är inte roligt, säger riksdagsledamoten Cecilie Tenfjord-Toftby.

Hon står etta på partiets riksdagslista.

Är du rädd för att åka ur riksdagen?

– Det klart att jag vill gärna vara kvar. Jag är inte färdig, jag vill fortsätta jobba med framför allt klimat -och energipolitiken.

Hon är nöjd med valrörelsen.

– Här hos oss i Södra Älvsborg har det varit en bra valrörelse. Schysst och bra, säger Tenfjord-Toftby.

Men en del av partiets tidigare väljare lockas till SD.

– Vi har hamnat lite i bakvattnet i förhållande till SD. Migrationsfrågan har varit så väldigt dominerande, säger Tenford-Toftby. Det sorgliga är att SD aldrig pratar integrationspolitik.

När Ulrik Nilsson talade till partivännerna på valvakan var han optimistisk:

– Svenska folket vill ha en Allianspolitik. Siffrorna ger goda förutsättningar för att vi kan ha en ny regering om någon vecka.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.