Sjuhärads Affärer

Hotet mot jättebyggena i Borås

borås Artikeln publicerades
En eventuell storstrejk kan slå hårt mot storbygget i Pallashuset.
En eventuell storstrejk kan slå hårt mot storbygget i Pallashuset.

Fackförbundet Byggnads varslar om storstrejk från den 12 april. Flera byggen i Borås berörs, däribland det stora Pallasbygget.

Byggnads överlämnade sina krav beträffande byggavtalet den 22 februari. Redan samma dag kom Sveriges Byggindustriers yrkanden och efter det har förhandlingarna i princip stått still.

Och nu hotar alltså en storstrejk om knappt två veckor, om inte parterna kommer överens innan dess.

Totalt i hela landet omfattas 60 företag och sammantaget omkring 2 600 medlemmar.

– Det är ett väldigt omfattande varsel. Jag bedömer att det är betydligt större än så, säger Byggindustriernas förhandlingschef Mats Åkerlind till TT.

Mycket av striden handlar om lönesystemen. Byggnads vill försvara sin rätt till ackordet.

– Det handlar om makten över lönebildningen, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till TT.

Men Byggnads säger sig också vilja prata framtidsfrågor, och branschens utmaningar i en tid när byggandet går för högvarv och det behövs fler anställda.

Byggnads pekar också på de långa entreprenörskedjorna som en orsak till att byggbranschen är den bransch som har flest antal dödsolyckor enligt Arbetsmiljöverkets statistik.

En storstrejk kommer, om den bryter ut, att slå mot bland annat bostadsbyggandet och andra tunga byggprojekt runt om i landet.

I Borås berörs bland annat den omfattande om- och nybyggnationen av Pallashuset.

Magnus Andersson är avdelningschef på BRA Bygg som har ett tungt uppdrag i projektet. Han är förstås bekymrad över det hotande strejkvarslet.

– Det är naturligtvis oroande. Vi har ett tajt tidsschema att förhålla oss till och det är många som blir drabbade om verksamheten skulle stanna av, säger Andersson, som inte vill spekulera i hur många anställda som berörs om en strejk skulle bryta ut.

Det är ett mycket omfattande bygge som totalt omsluter en miljard kronor, om det blivande höghuset som dock ännu inte påbörjats räknas med.

På Byggnads varsellista finns totalt sex byggföretag som i dag är verksamma i Borås med. Tre av dem, förutom BRA Bygg även Byggarvid AB och Jerrys Byggtjänst, är engagerade i kvarteret Pallas.

Även Ellos fastighet i Viareds industriområde kan beröras om strejken bryter ut. Här pågår om- och viss tillbyggnad av totalt 12 000 kvadratmeter lokaler, med Peab som entreprenör.

Bygget omfattar bland annat ny entré och lobby och en ny, stor fotostudio.

Serneke Bygg AB som är uttaget i varslet, har en lång rad bostadsbyggen på flera håll i Sverige, bland annat i Stockholm, Partille och Göteborg.

I Borås bygger Serneke bostäder på Brämhultsvägen 50 och även i kvarteret Kantaten, Symfonigatan på Hestra.