Lyxbilstjuvar med avancerad metod är tillbaka

Borås Artikeln publicerades

Polisen varnar nu för att biltjuvar med en avancerad metod är tillbaka i Sverige. De stjäl lyxbilar genom att kapa koden till nyckeln. Förra veckan stals två Mercedesbilar i Sparsör.

Den avancerade metoden har förekommit i Sverige tidigare men är nu tillbaka. Tjuvarnas metod går till så här:

De ställer sig utanför en ytterdörr och kapar koden till ”keyless”-nyckeln som ofta ligger i närheten av dörren. Sedan kan de starta bilen själva och köra iväg. Metoden fungerar bara om nyckeln finns på nära avstånd.

– Det händer också att de gör inbrott och tar nyckeln, säger Hans Andrén, spaningsledare vid Boråspolisen.

Den senaste tiden har ett tiotal lyxbilsstölder inträffat i södra Sverige; från Nyköping och ner till Borås. Förra veckan stals två Mercedes av dyrare modell vid en villa i Sparsör. Strax innan jul blev en bilägare i Sjömarken bestulen.

– Vi är helt övertygade om att det är utländska ligor som ligger bakom det här, säger Andrén.

Ingen av de tiotal bilarna som stulits har återfunnits och Andrén medger att det är svårt att få fast tjuvarna.

– De jobbar mycket på nätterna. Som ägare till en modern bil bör man därför undvika att lägga nyckeln nära ytterdörren, säger han.

BT rapporterade redan för tre år sedan om fenomenet, då med en hänvisning till en undersökning av tyska bilägarorganisationen ADAC. I en stor undersökning visade de hur lätt det är för tjuvar att ta sig in i bilar med keyless-system.

Undersökningen visade att gärningsmännen lurar systemet med hjälp av elektronik som säljs på nätet.

Nu när metoden är tillbaka samarbetar Boråspolisen med andra distrikt för att komma tillrätta med problemet och få fast tjuvarna.

– Det är svåråtkomligt och de är inte lättgripna. Men vi försöker jobba med analyser, säger Hans Andrén.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.