Fula åldringsbrott i Borås – polisen manar till försiktighet

Borås Artikeln publicerades
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Två äldre personer har blivit utsatta för fula stölder i sina hem i Borås.

Polisen manar till försiktighet.

– Det är bra om man är lite uppmärksam och försiktig när någon vill in i bostaden. Om det inte är någon man känner igen, från exempelvis hemtjänsten, kan man be om att få se legitimationen, säger Ulf Andersson, stationsbefäl vid polisen i Borås, och fortsätter:

– De här gärningsmännen vet hur de ska agera för att komma in och det är inte alltid lätt att som drabbad upptäcka stölden direkt. Därför är det bra om man är försiktig när någon okänd knackar på. Finns det möjlighet kan man försöka ha värdesaker på något säkert ställe. Det här är viktigt att känna till både för de som är äldre och anhöriga till dem.

Den ena stölden inträffade på Lugnet i Borås på torsdagskvällen. En kvinna i 85-årsåldern blev då utsatt.

En man knackade på dörren och kvinnan trodde att han var från hemtjänsten. Mannen släpptes in samtidigt som kvinnan tittade på tv.

– Han letade runt i lådor en bra stund. Senare upptäcktes att värdesaker var borta, bland annat en klocka, säger Andersson.

Den drabbade kvinnan var inte förvirrad på något sätt utan helt klar.

– Hon var väldigt skärpt. Har man hjälp från hemtjänsten eller andra så förväntar man sig inte att det ska komma en tjuv istället. Det är såklart förkastligt att äldre utsätts på det här sättet. Hemmet ska ju vara en trygghet, menar Ulf Andersson.

Mannen ska ha varit i 40-årsåldern och runt 1,80-1,85 meter lång. Han beskrivs ha haft relativt stora fötter.

Tillvägagångssättet vid den andra stölden var likartat.

Är det en pågående stöld ska man ringa 112.

Har man tips eller iakttagelser kan man ringa 114 14 och be att bli kopplad till stationsbefäl i Borås.

Jonas Ekelund

jonas.ekelund@bt.se

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.