Annons

”Ett demokratiskt problem – skolorna har en viktig uppgift”

På söndag är det val i Sverige. Men redan under onsdagen kunde Borås gymnasieelever rösta i skolvalet.
Borås • Publicerad 5 september 2018
Röstmottagaren Ellen Tholander lägger Vera Rabes röst i valurnan vid Almåsgymnasiets skolval under onsdagen.
Röstmottagaren Ellen Tholander lägger Vera Rabes röst i valurnan vid Almåsgymnasiets skolval under onsdagen.Foto: Lars-Åke Green

Röstsedlar med tillhörande kuvert, valskärmar, och röstmottagare som kontrollerade identiteten på alla deltagare som lämnade sin röst i valurnan.

Det är inte alla elever som får rösta i söndagens val till riksdag, landsting och kommun. Men rekvisitan i onsdagens skolval på Almåsgymnasiet var trogen förlagan.

Annons

Och det är meningen.

– Det är jätteviktigt, det är väldigt stort för alla på skolan. För många är skolvalet introduktionen till hur det går till vid valet i Sverige, säger Annette Perjans, marknadsansvarig på Almåsgymnasiet.

Alla elever fick identifiera sig, och bockades av i röstlängden när de lämnade sina röster. Här får Fannie Larsson lämna sin röst.
Alla elever fick identifiera sig, och bockades av i röstlängden när de lämnade sina röster. Här får Fannie Larsson lämna sin röst.Foto: Lars-Åke Green

Under skolvalsdagen på Almåsgymnasiet var de olika riksdagspartierna inbjudna för att hålla kortare föredrag om sin politik, och eleverna fick sedan chansen att mingla med partierna i idrottshallen.

Förstaårseleverna Martin Gutfelt, Vera Rabe, Fannie Larsson, Emma Josefsson och Wilma Sturesson lyfter fram skolfrågor och miljöfrågor som viktiga för dem i valet, och säger att onsdagens djupdykning varit lärorik.

Wilma Sturesson röstar för första gången i skolvalet.
Wilma Sturesson röstar för första gången i skolvalet.Foto: Lars-Åke Green

De har alla gjort olika valkompasser för att få ett hum om var de kan tänkas stå politiskt.

– Det här är egentligen första gången som jag lärt mig vad alla partierna står för, säger Wilma Sturesson, som läser barn- och fritidsprogrammet.

Martin Gutfelt får efter legitimering lägga sin röst i skolvalet. Röstmottagaren Hanein Alkordi lägger rösten i urnan.
Martin Gutfelt får efter legitimering lägga sin röst i skolvalet. Röstmottagaren Hanein Alkordi lägger rösten i urnan.Foto: Lars-Åke Green

– Jag har läst på om partierna för att kunna diskutera politik med familjen, och idag fick vi lyssna och diskutera med partierna om vad de står för, säger Martin Gutfelt, som läser restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Vad betyder det då att delta i skolvalet?

– Det är viktigt att göra våra röster hörda, säger Vera Rabe, barn- och fritidsprogrammet.

Deltagandet i skolvalsaktiviteterna var obligatoriskt för eleverna på Almåsgymnasiet. Att vara med i själva röstningen var dock frivilligt.

Annons

Skolvalet genomförs på både gymnasieskolor och grundskolor i Borås. Förvaltningschefen Christer Samuelsson säger att skolornas valfokus är en jämlikhetsfråga.

– För många yngre är rösträtten en självklar rättighet som man kanske inte funderar över. Då behöver man bli medveten om att det inte bara är en rättighet, utan också ett ansvar att vara med och ta ställning, säger Christer Samuelsson.

– Vi vet att valdeltagandet betydligt högre bland högutbildade, och högre bland de som har anställning och egen försörjning än bland de som inte är sysselsatta. Det är ett demokratiskt problem, och skolorna har absolut en jätteviktig uppgift i detta, säger han.

Tidigare år så har valresultatet från skolvalet på Almåsgymnasiet legat i linje med riktiga valet. Valresultatet för Skolvalet 2018 presenteras på valdagen 9 september.

Joel EngblomSkicka e-post
Lars-Åke GreenSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons