Två män begärs häktade efter skjutning i Herrljunga

Herrljunga Artikeln publicerades

Två tungt belastade män som anhölls efter helgens skjutning i Herrljunga kommer att begäras häktade för försök till mord och grovt vapenbrott.

En man i 25-årsåldern ska enligt uppgifter till BT ha träffats vid ljumsken, men han fick inte livshotande skador.

Det finns även uppgifter om att ett vapen hittats.

Männen som sitter anhållna är alltså tungt belastade. En av dem är dömd för ett brutalt mord.

– De är på sannolika skäl misstänkta, enligt min uppfattning. Men jag vill inte säga mer om utredningen utan stannar där och så får rätten pröva det här, säger kammaråklagare Johan Udén.

Det var på söndagskvällen som skjutningen inträffade på öppen gata i centrala Herrljunga.

Polisen fick tips om en bil som setts på platsen och mindre än en timme efter skottlossningen greps de två männen, sedan de voltat och kört av väg 181 vid Tuppastenen utanför Herrljunga.

Männen försökte fly till fots, men kom inte undan. De är 33 och 38 år.

Den äldre mannen, som är skriven i en kommun i Göta älvdal, dömdes 2007 till tio års fängelse för ett mycket brutalt mord i Göteborg. Han skulle råna en man, sparkade och hoppade på honom och högg med kniv

33-åringen bor i Boråsområdet och har flera avsnitt i belastningsregistret.

2016 släpptes han villkorligt efter att ha dömts till sex års fängelse för grovt rån, med mera.

Förra året åtalades han även för ett mycket uppmärksammat våldsdåd i Borås. Han fälldes först av tingsrätten, men friades senare i hovrätten.

Förutom mordförsök och grovt vapenbrott, finns misstankar om trafikbrott i samband med flykten som slutade med singelolyckan.

– Det är inget som kommer med i det här skedet, i varje fall. Det har inte så stor påverkan på straff, är Johan Udéns kommentar.