Töllsjöbor måste spara på vattnet

Töllsjö Artikeln publicerades
Foto: LEIF R JANSSON / TT

Det är vattenbrist i Töllsjö. De senaste dagarna har Bollebygds kommun uppmanat invånarna att vara sparsamma med vatten.

Uppmaningen gäller det kommunala dricksvattnet i Töllsjö. Från den 1 april till nu har vattenuttaget på grund av värmen och torkan ökat med cirka 50 procent, beräknar Jenny Forsberg, teknisk chef i Bollebygds kommun. Vattentäkten är hårt belastad och återfyllnadstakten i borrhålet har minskat. Uppmaningen gäller tills vidare och hon kan inte säga när den kan dras tillbaka.

– Det blir när vädergudarna är nådiga och vi har haft regn ett tag, säger Jenny Forsberg. Det här är en försiktighetsåtgärd för att inte riskera värre vattenbrist.

Kommunen ger några tips på sin hemsida om hur man kan spara vatten: fyll inte poolen, vattna med kanna i stället för vattenspridare, låt inte kranen stå och rinna, duscha i stället för att bada, avstå från att tvätta fasader eller bilen.

Uppmaningen att spara vatten gäller bara Töllsjö.

– I Bollebygd räcker vår egen vattenförsörjning och Olsfors/Hultafors får sitt vatten från Borås om de inte har egen brunn.