Synskadade får nej till LSS-insatser

Bollebygd Artikeln publicerades
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Bollebygds kommun har inte gjort fel när två synskadade personer i Bollebygds kommun fick avslag på sin begäran om ledsagarservice, anser förvaltningsrätten som avslår bådas överklaganden.

Båda Bollebygdsborna hade sökt 17 timmar ledsagarservice i veckan, men bildnings- och omsorgsnämnden beslutade i november för ett år sedan att avslå ansökningarna. Motiveringen var att de två inte tillhör den personkrets som omfattas av LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Båda utredningarna visade att de är i behov av stöd för att klara många vardagsrutiner, men inte att de har sådana svårigheter i den dagliga livsföringen eller ett så omfattande behov att de har rätt till insatser.

Båda personerna överklagade var för sig. De anser att kommunen inte har vägt in alla fakta. Dessutom har de haft ledsagning beviljad tidigare.

Överklagandet avslås. Däremot hänvisar domstolen till att de har rätt att ansöka om ledsagarservice enligt socialtjänstlagen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.