R40-olyckan: Avlidna var hemmahörande i Marks kommun

Härryda Artikeln publicerades
Foto: Johan Valkonen

En man och en kvinna från Marks kommun har avlidit efter krocken mellan en lastbil och personbil på riksväg 40 tidigare i dag.

Deras barn i 10-årsåldern överlevde med lindriga skador.

– Anhöriga är underrättade, säger Johan Ljung, vakthavande befäl vid polisens ledningscentral i Göteborg.

De var hemmahörande i Marks kommun.

– Barnet i 10-årsåldern klarade sig med lindriga skador och var vid medvetande efter kollisionen, säger Johan Ljung.

Olyckan inträffade vid 13-tiden på riksväg 40 vid Bårhultsmotet mellan Mölnlycke och Landvetter.

Lastbilen färdades i riktning mot Borås när den fick sladd och åkte igenom mitträcket. Där kolliderade lastbilen med en mötande bil i vilken flera personer färdades. Kvar över vägbanan låg det avslitna mitträcket och trafiken stoppades på riksvägen.

Tidigt uppgav Tommy Nyman, polisens presstalesman, att olyckan var av allvarlig karaktär.

– Läget är allvarligt, och vi ska lyfta hela lastbilen. Det ser inte bra ut, sa han till BT strax efter olyckan.

Foto: Johan Valkonen

De två personer, en man och en kvinna, som färdades i lastbilen fördes också till sjukhus. Vid 15.45 på eftermiddagen meddelade Sahlgrenska universitetssjukhuset att de vårdades för lindriga skador.

Händelsen utreds som en trafikolycka med dödlig utgång.

– Vi kommer att se till att fordonen tas i beslag och hålla förhör med lastbilschauffören i den mån det går, säger Tommy Nyman.

Foto: Johan Valkonen

Initialt var det totalstopp i båda riktningarna på motorvägen. Senare öppnades ett körfält upp mot Borås. Mot Göteborg var det totalstopp men trafiken leddes om via Landvettermotet.

Vid 18-tiden var BT:s fotograf på plats. Då pågick ännu bärgningen av de inblandade fordonen, cirka fem timmar efter att olyckan hade inträffat. Då var köerna på vägen fortsatt långa.

Enligt Trafikverket förväntades först trafiken påverkas fram till klockan 17. Senare gav man besked om att det skulle pågå fram till klockan 22. Det ändrades senare till 00.45.

– Det är helt stopp. Jag såg röken från kollisionen, säger ett vittne till BT.

En ambulanshelikopter, samt räddningspersonal från flera stationer i Mölndal och Härryda, var också på plats och deltog i räddningsarbetet.

Under natten till söndagen pågick sedan arbete med att laga vägräcken. Ett körfält är avstängt och trafiken regleras av skyddsfordon, meddelar Trafikverket som har satt prognosen för när arbetet ska vara färdigt till klockan 04.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.