Bollebygd: en nämnd blir två

Bollebygd Artikeln publicerades
Bollebygds kommun ersätter en nämnd med två.
Foto: Anne Engström
Bollebygds kommun ersätter en nämnd med två.

Bollebygd ska inte längre ha en supernämnd för större delen av kommunens verksamhet. På torsdag ska kommunfullmäktige besluta att dela bildnings- och omsorgsnämnden i två nämnder och välja nya ledamöter till de två nämnderna.

Tanken att dela nämnden är inte ett nytt påfund utan den framfördes redan före valet, men eftersom delningen inte var beslutad då fick man välja ledamöter och ersättare till den nämnd som fanns då. Nämnden ska nu delas i en socialnämnd och en utbildningsnämnd och ledamöter ska väljas till båda nämnderna.

I budgeten som antogs i december 2018 hade man räknat med att en nämnd ska bli två. De föreslås bestå av sju ledamöter och sju ersättare vardera.

Patrik Karlsson (KD), som nu är ordförande i den stora nämnden väntas bli ordförande i socialnämnden. Ulf Rapp (S) är vice ordförande och väntas bli vice ordförande i socialnämnden. Tidigare har Ingridh Anderén (M) nämnts som tilltänkt ordförande i den nya utbildningsnämnden.

Bildnings- och omsorgsnämndens övriga ledamöter är Mathias Carlzon (FR), Lisette Vermeulen (SD), Gun-Britt Ottosson (M), Glenn Zetterlind (S) och Fredrik Olofsson (C). Ersättare är Eivor Carlsson (KD), Carina Lundgren (S), Stefan Edvardsson (FR), Peter Hellberg (SD), Ingridh Anderén (M), Rose-Marie Grune (MP) och Kerstin Sutinen (L). Hur de kommer att fördelas mellan de två nya nämnderna beslutas på torsdag.

De nya nämnderna ska börja arbeta den 1 mars. På torsdagens möte i kommunfullmäktige ska man även anta nya reglementen för den nya socialnämnden och den nya utbildningsnämnden.

En krisledningsnämnd bestående av kommunstyrelsens arbetsutskott samt ytterligare två ledamöter från kommunstyrelsen, alltså totalt fem personer, ska också väljas på torsdag. Utöver det står ett antal motioner, interpellationer och medborgarförslag på dagordningen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.