Lyriskt och lekfullt från Bladstaden

Böcker Artikeln publicerades

Redan efter ett års verksamhet hör Bladstadens utgivning till den intressantaste inom svensk barnlitteratur. Förlaget har valt att kalla den grenen av sitt exklusiva arbete för Bladslottet – med tanke på den estetiska nivån blir det väl snart läge att kalla den för bladguld?

I dagarna har nämligen två bilderböcker släppts, som båda lever upp till det epitetet, båda med lyriskt innehåll.

Lisa Schmidt skriver en jordnära, mycket lekfull, musikaliskt anlagd poesi, vilket också titeln på hennes bok indikerar: Plocka bumling-baluns. Egentligen kan texten sägas vara en sorts inlevande framställning. Den baseras på en liten flickas kynne, på hennes intresse för att vidröra och samla på små nära ting i naturen.

”Fingrar fnasar i vallmons torra sensommarkapsel, spräckliga rymdljud från torkade gullvivors prasselantenner.
I handen ligger fem startklara bomsterfarkoster.”

Det skvalpar en varm och mustig barockbölja i texten, dock tuktad med enkelhet och konkretion, vilket minimerar risken för att den ska bli överlastad.

Lisa Schmidts drillade jonglerande med språket får stundtals en rent hypnotisk verkan. Det gör att den cd med tonsättningar som bifogats känns överflödig, men författarens egna illustrationer befäster den höga artistiska nivån.

Däruppe befinner sig även Sara Hallström, dock från andra utgångspunkter. Hennes Sjung den! grundas snarast på en episk idé, ett schema som upprepar sig. Händelserna utspelas i höstlig stadsmiljö, där neonskyltar harmonierar med naturens egen kolorit.

Texten har skrivits i jagform och bygger på en flickas envetna begäran om att de människor hon möter ska besjunga sin omvärld. Allt har nämligen en sång: ”Det gäller bara att peka fram den ur någon.”

Därefter får läsaren möta en brevbärare som sjunger om brev, två tvillingar om en staty, en husse om en hund, en särling om en kanin? - men att sjunga om en hel stad!?

Det sker inte, fast Vanja Larbergs skira, vackra och färgrika illustrationer lyckas med sitt syfte. Hon vinklar perspektiven på det viset att sångbarhet framstår som en inspirerande möjlighet för läsaren. Alla lär ha något att ge röst åt.

Peter Grönborg